2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

Lord Dejvid Oven ponovo u BiH

(Patria) – Neka Osmorka uzme vlast i neka livanjska baražna kuglica padne na "pravu stranu povijesti" ali neka ostane zapisano i to na kojoj političkoj platformi se do te vlasti došlo. Na političkoj platformi Fikreta Abdića!  Neka Osmorka uzme vlast za koju će se samo misliti da je obnaša, a u stvarnosti će je obnašati ekspoziture Zagreba i Beograda u Bosni i Hercegovini HDZ i SNSD, ali isto tako neka se zna, kada već to sami predstavnici Osmorke tako vide, da to nije vlast formirana iz ustavne dejtonske nužde i nužde koju je po demokratiji izvršio Christian Schmidt.

Biće to kako najavljuju programska vlast. Programska vlast HDZ-a – Osmorke – SNSD-a utemeljena je na političkim i ideloškim principima. Ona kako iz Osmorke tvrde nije matematička nego je politička. Potpisnici su se obavezali da „svečano zaključuju mir i objavljuju početak izgradnje dobrosusjedskih odnosa i svestrane saradnje na političkom, ekonomskom, saobraćajnom, kulturnom, sportskom i drugom planu“. Zvuči li vam ovo poznato?

Ne, ove rečenice, ove riječi, ne stoje ovako i ovim redom zapisane u sporazumu između Osmorke i HDZ-a. Ovo su riječi, rečenice i politički jezik sporazuma od 22. oktobra 1993. kojeg su u Beogradu potpisali Radovan Karadžić i Fikret Abdić. Sličan sporazum, samo dan ranije 21. oktobra 1993., Abdić je potpisao i u Zagrebu https://nap.ba/news/39895.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Fikreta Abdića je lord Dejvid Oven vratio u politički život. Poznati američki novinar Piter Maass, napisao je u svom djelu „Ljubi bližnjeg svoga“: „Oven, koji je nastojao oslabiti Izetbegovića, potičući pobunu protiv njega, pozvao je Abdića na pregovore u Ženevu…

  CRNA GORA Raspad države i društva!

Taj Ovenov manevar ostavio je trajne, zloćudne posljedice, jer je bio poticaj za oružanu pobunu protiv Vlade BiH“, pisao je Maass.

Fikreta Abdića su naši međunarodni prijatelji izgradili kao stranu u pregovorima sa agresorima, da bi se oslabila pozicija legalnih organa vlasti Bosne i Hercegovine koji su se borili za opstanak države i naroda, kao što su kao stranu u pregovorima izgradili i Elmedina Konakovića.

Hrvatski politolog i komentator na HRT-u Aleksandar Musić u junu ove godine, nakon pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su propali u pogledu udovoljavanja zahtjevima HDZ-a i Zagreba, rekao je obraćajući se sagovornicima u studiju, nešto što će sigurno ostati upisano u našoj posdejtonskoj historiji. "Ne znam jesi li primjetio, ali u onim zadnjim mjesecima prije nego što je propao onaj prijedlog izmjene Konaković i njegova stranka su već dobrano bili na hrvatskoj strani. On je nekako davao dualne izjave, nije se dao, dosta ga je SDA raketirala, pa i Komšićeva Demokratska fronta ali on je u biti bio pridobijen".

Obzirom da se "lord Oven" ponovo najavljuje u posjet Bosni i Hercegovini, ovaj put u vidu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, koji otvoreno dovodi u pitanje međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine, i ozbirom na to da ni povoljan ishod kroz novogodišnju lutriju koju je priredio Christian Schmidt ne znači garanciju za vlast Osmorke, očekivati je da savremeni Dejvid Oven iznađe garancije za preuzimanje vlasti od strane savremenog Fikreta Abdića, a da pri tome Abdić ne mora ustajati na oružje. Trinaest delegata u Klubu Bošnjaka nije važnije od mira i stabilnosti. Ta neće valjda Fikret opet morati na oružje. 

  (VIDEO) Obnova trebevićkog opservatorija jednaka je revitalizaciji astronomije u BiH

M.T. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa