Linux može biti najbolji izbor za izbjegavanje veštačke inteligencije

Računala sve više koriste AI tehnologije, a Linux vam može pomoći da to izbjegnete…

Umjetna inteligencija dolazi na vaša računala htjeli vi to ili ne. Spomenuli smo nešto o tome u jednom od naših nedavnih članaka, a danas provjeravamo što možete učiniti u vezi s tim.

kopilot za windows 11

Naime, Microsoftova Copilot+ računala toliko su puni umjetne inteligencije da se to vidi čak i u samom nazivu. Apple također dodaje niz novih značajki koje pokreće AI u iOS 18 i macOS 15, kao što je najavljeno na WWDC-u.

Ali što ako stvarno ne želite AI na svom računalu? Što ako ste zabrinuti zbog utjecaja umjetne inteligencije, raznih kršenja privatnosti i etičkih problema kao što je obuka AI modela na podacima bez dopuštenja autora? Odgovor bi mogao biti, kako moji kolege često pišu u omiljenoj informatičkoj grupi – instalirajte Linux!

I nisam sam u tom razmišljanju. Evo što Reade Taylor, bivši IBM-ov inženjer sigurnosnih sustava, kaže:

Kao netko tko je intenzivno radio na internetskoj tehnologiji i sigurnosti, mogu vam reći da je Linux stvarno isplativa alternativa za one koji žele izbjeći integracije umjetne inteligencije u ‘mainstream’ operativne sustave kao što su MacOS i Windows.

dropbox planovi

Kako se dodaje sve više značajki, tako ćemo imati sve manje kontrole nad našim računalima. Dropbox, iCloud, Copilot i sve Appleove značajke kontinuiteta oslanjaju se na oblak, neprestano šaljući i primajući podatke. Umjetna inteligencija već je ušla u naša računala – omogućuje nam automatsko ispravljanje teksta, prepoznavanje prijatelja i obitelji na slikama koje dodajemo u foto albume itd.

Budimo iskreni, neke od ovih stvari su vrlo zgodne, ali sve imaju svoju cijenu. Sjećate li se kad ste svoje prijenosno računalo, poput Maca, mogli staviti u stanje mirovanja i kad biste ga probudili nekoliko dana kasnije, baterija bi bila niža za samo nekoliko postotaka? Pa nije više tako, jer vaš laptop više ne spava. Više o tome drugom prilikom. Naravno, tu su i brige o privatnosti jer je vaše računalo u stalnom kontaktu s tvrtkom koja posjeduje platformu – bio to Microsoft, Google ili Apple.

sora ai

AI “vlak” ozbiljno počinje prožimati sve aspekte našeg suživota s računalima i sve manje možemo učiniti po tom pitanju. Priču možemo voditi u nekoliko smjerova – nekontrolirana potrošnja energije i neograničena pretraga podataka za treniranje AI modela bez obzira na želje njihovih autora, “upumpavanje” dodatnog silicija u uređaje samo kako bi AI obrađivao “na uređaju”.

Konačno, ono što muči sve nas informatičare – konačno smo došli do točke gdje su osobna računala, u ovom slučaju laptopi, više nego dovoljno brzi da izdrže cijeli dan s jednim punjenjem baterije i obave sav naš “posao” bez fan, a mi ćemo ti sad sve pokvariti?

linux bi mogao biti najbolji način da se izbjegne umjetna inteligencija

Odgovor na sve ovo je Linux. Što bi se reklo – jasno i jednostavno. To je po svojoj prirodi sustav “otvorenog koda” koji može biti privatan i “zaključan” koliko god želite. Ono što je oduvijek predstavljalo problem je njegovo sučelje, koje nije uvijek “prijatno” za korisnike naviknute na Windows ili MacOS. Povijesno gledano, bilo je potrebno otvoriti terminal i izbaciti razne naredbe za instaliranje nove aplikacije. Međutim, mnogo toga se promijenilo posljednjih godina. Danas je moguće kupiti računala s već instaliranim Linuxom, što je još bolje, izuzetno ga je lako instalirati na računalo koje već imate. Zapravo, možete ga isprobati bez brisanja datoteka s uređaja.

Instaliranje aplikacija također može biti puno lakše, uz repozitorije poput trgovina aplikacija na Apple i Google uređajima koji vam omogućuju dodavanje aplikacija jednim klikom. Možete pronaći gotovo svaku aplikaciju koja vam je potrebna, a ako ne postoji baš ona koju tražite, uvijek postoje alternative.

Treba napomenuti da prelazak na Linux znači da ćete se potencijalno morati oprostiti od određenog softvera i nekih igara. Aplikacije poput Adobe Creative Suite i drugi specijalizirani profesionalni alati nemaju vlastite izvorne verzije Linuxa, a iako postoje alternative, one možda neće zadovoljiti potrebe svih korisnika. No, ako niste takav tip korisnika i nemate potrebe za profesionalnim komercijalnim softverom, nema problema.

linux bi mogao biti najbolji način da se izbjegne umjetna inteligencija

Sada, što je zapravo Linux? To je samo još jedan operativni sustav, poput MacOS-a ili Windowsa, samo što dolazi s puno više kombinacija aplikacija i grafičkih sučelja. Stavlja puno manje zahtjeva za vaš hardver od konkurencije, što ga čini savršenim izborom za nešto starija računala. Trebat će se malo priviknuti na novi način rada, ali ništa drastično – i dalje postoje mape, izbornici i slično. Neke su verzije posebno dizajnirane da budu jednostavne za korištenje osobama koje prelaze s drugih operativnih sustava.

Na primjer, “distribucija” pod nazivom Ubuntu može biti odličan izbor za ljude koji žele pobjeći od umjetne inteligencije. Ubuntu ima vrlo robusno korisničko sučelje i gotovo eliminira sve brige koje biste imali s Windowsima ili MacOS-om. Ubuntu i druge “distribucije” obično dolaze u paketu s aplikacijama, kao što su web preglednik, alternative za Microsoft Office, aplikacije za e-poštu i tako dalje. Možete se vrlo brzo pripremiti za posao.

Linux možda još uvijek nije za svakoga, ali postoji kao kvalitetna alternativa za one koji žele više kontrole nad svojim digitalnim životom ili jednostavno žele nastaviti koristiti svoje staro računalo ili prijenosno računalo bez beskonačne nadogradnje i nadogradnje hardvera kako bi “hranili” svoj AI potrebe primjene. Probajte, nikad se ne zna. Možda se nikada više nećete vratiti onome što ste bili.

Napisao: Niko Barbarić

Post Linux bi mogao biti najbolji način da se izbjegne AI koji se pojavljuje na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Izvor: ( nodejs.rs / Javno.ba )

drugi upravo čitaju