15 C
Sarajevo
Sub, 08, 22

IMENOVAO PRVU MULTIETNIČKU POLICIJU: PREMINUO PRVI SUPERVIZOR ZA BRČKO ROBERT FARRAND

Vijest o smrti supervizora Roberta Farranda, koji je umro 26. aprila 2022. godine, poznati američki list Washington post objavio je 1. maja ove godine, navode iz Vlade. 

Robert Farrand za brčanskog supervizora postavljen je odlukom Arbitražnog tribunala od 15. februara 1997. godine. U Brčko je stigao 5. aprila iste godine i na dužnosti je bio više od tri godine, odnosno do 2000. godine kada ga je na toj funkciji zamijenio Garry Matthews.

Tokom obavljanja funkcije supervizora u Brčkom, ambasador Farrand je 1997. godine nalozima imenovao prvu multietničku policiju, multietnički Izvršni odbor i multientički saziv Skupštine općine Brčko.

Navodi se kako je nalozima omogućio ozbiljniji povratak raseljenog i izbjeglog stanovništva u svoje prijeratne domove, posebno apostrofirajući odbornike Skupštine, administracije, policije i sudstva.

  • Činio je sve da se ratom razorena i podijeljena zajednica integrira i obnovi i u tome je imao ogromnog uspjeha – ističe se u saopćenju.

Nakon što je 5. marta 1999. godine donesena Konačna arbitražna odluka za Brčko, 8. marta 2000. godine proglasio je Statut Brčko distrikta BiH, imenovao prijelaznu Skupštinu i Vladu Brčko distrikta BiH, čime je multietničnost u Brčkom u svim sferama života dobila zamah i počela funkcionirati.

  • Supervizor Robert Farrand u Brčkom će ostati upamćen kao vrlo vješt pregovarač i diplomat, koji je sa svojim timom svakodnevno radio na uspostavljanju normalnih uvjeta za život na cijelom području Brčko distrikta BiH. S pravom se može reći da je istinske temelje na kojima Brčko distrikt BiH počiva kao ravnopravna multietnička zajednica svih koji žive na ovom prostoru, postavio supervizor Robert Farrand – objašnjeno je.
-

U sjećanjima stanovnika Brčko distrikta BiH i lokalnih službenika iz ove specifične jedinice lokalne samouprave, supervizor Robert William Farrand bit će upamćen kao čovjek koji je vrlo objektivno i odgovorno pristupao svim problemima u izgradnji Distrikta, kaže se u saopćenju kojega potpisuje gradonačelnik Esed Kadrić.     

  STARAC TRI GODINE ZLOSTAVLJAO DJEVOJČICU: UHAPŠEN KADA SU PROLAZNICI VIDJELI GNUSNI ČIN

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa