HERCEGOVAC PREVARIO MIKROKREDITNU ORGANIZACIJU I BANKU ZA 165.000 KM

hercegovac prevario mikrokreditnu organizaciju i banku za 165.000 km

Protiv njega je optužnicu podiglo Tužilaštvo Brčko koje ga tereti za produženo krivično djelo prevara i udruživanje u zločinačku organizaciju.

Prema optužnici, Vukosav je kao direktor preduzeća “Orlov Kuk” iz Bijeljine lično kao jemac stvorio uslove za podizanje kredita korisnicima koji su bili kreditno nesposobni i bez imovine. Navodi se da je tako podignuto pet kredita po 30.000 i jedan od 15.000 KM.

Prema optužnici, Vukosav je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike mikrokreditne organizacije i banke da isplaćuju kredite. Kako se navodi sve se dešavalo u periodu od 3. avgusta do 6. decembra 2007. godine, a Vuksan je djelovao u saradnji i zajedno sa Draganom Terzićem, Vladimirom Poparom, Željkom Perićem u namjeri da sebi i drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist kod mikrokreditne organizacije “Eki” filijala Brčko i Hipo Alpe Adria banka Tuzla.

hercegovac prevario mikrokreditnu organizaciju i banku za 165.000 km
HERCEGOVAC PREVARIO MIKROKREDITNU ORGANIZACIJU I BANKU ZA 165.000 KM

U optužnici stoji da su osobe koje su podizale kredite bili samo formalni korisnici i da su za svoje postupanje dobijali po 1.000 KM, dok su ostatak novca od kredita predavali članovima zločinačke organizacije.

Ističe se da je optuženi Vukosav u dokumentaciji navodio neistinite podatke za formalne nosioce kredita i jemce, znajući pritom da oni neće moći vratiti prispjele mjesečne rate kredita, zbog čega je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike mikrokreditne organizacije i banke. U optužnici stoji da je tako Vukosav kao direktor firme “Orlov Kuk” bio jemac, odnosno garantovao za kredite od po 30.000 KM koje su tokom avgusta, septembra i decembra 2007. godine podigli kod MKO “Eki” Brčko lica D.T, S.D, B.K, M.S. i D. T. iako je znao da oni neće moći da vraćaju kredit niti će on kao jemac namiriti odštetu.

Kako se navodi u optužnici, Vukosav je podizanje pomenutih kredita od po 30.000 KM dogovarao sa Poparom i Perićem, a u jednom slučaju i sa Terzićem. Navodi se da su nosioci kredita nakon što su im odobrena sredstva dobili po 1.000 KM dok su ostatak novca davali pripadnicima zločinačke organizacije, uglavnom Popari. Optužnica Vukosava tereti da je u julu 2007. godine u dogovoru sa Terzićem i Branislavom Todorovićem dao dokumentaciju M. T. nosiocu kredita, lažno ga prikazujući kao zaposlenika svog preduzeća, čime je doveo u zabludu službenike Hipo Alpe Adrija banke, filijala Tuzla.

Na osnovu te dokumentacij je odobren je kredit M.T, koji je podigao od 15.000 KM. Na taj način su oštetili pomenutu banku.

hayat.ba

drugi upravo čitaju