Google Maps alternative koje poštuju vašu privatnost

Google maps jedna je od onih (mobilnih) aplikacija koju je većina nas koristila barem jednom u životu. Osim toga, popularan je s razlogom: daje vam informacije koje trebate i besplatan je.

Ali Google Maps još uvijek drži svoje cijena. Aplikacija je poznata po kolekcija velike količine korisničkih podataka, toliko da se Google suočio s ozbiljnim pritiskom regulatora diljem svijeta da ga modificira i smanji podatke koje prikuplja.

Dobra vijest je da postoje alternative za Google karte koje zapravo poštuju vašu privatnost i neće ugroziti vašu sigurnost. Evo pet alternativa koje možete isprobati danas.

1) Osmi i

OsmoI prilično je jedinstven, što se tiče navigacijski softver. Za početak, to je softver otvorenog koda.

Aplikacija je potpuno funkcionalna “izvan mreže”, što ne samo da štedi korisnike troškova roaminga u inozemstvu, već također osigurava veću sigurnost i privatnost.

Kartice na OsmAndu redovito se ažuriraju, i sama aplikacija ima mnogo toga za to korisne funkcije, kao što su glasovno navođenje, prometna upozorenja, promjene rute i više.

google maps alternative
Alternative za Google karte

Također ima pješak i planinarske staze, kao i biciklističke staze, što je izvrsno za one koji uživaju u aktivnostima na otvorenom.

Ono što je ključno, OsmAnd u svom “Pravila o privatnosti” (eng. Privacy policy) napominje da ne prikuplja osobne podatke.

Prema zadanim postavkama prikuplja druge vrste podataka, ali korisnik može jednostavno promijeniti dopuštenja u postavkama aplikacije. Samo to čini OsmAnd daleko sigurnijim i privatnijim od Google karata.

OsmAndov model monetizacije ne temelji se na prikupljanju podataka, stoga aplikacija ima premium verzija, odnosno razne premium verzije.

Korisnici imaju mogućnost mjesečne pretplate ili jednokratne kupnje. Osim navedenog, može se koristiti i OsmAnd besplatno.

Skinuti: iOS | Android

2) Sygic karte

Osnovan 2004. godine. Sygic je Slovačka specijalizirana korporacija Za navigacijski softver.

Njihovi proizvodi možda nisu tako popularni kao Google Maps, ali Sygic je zapravo bila jedna od prvih tvrtki koja je ponudila aplikacije za navigaciju za pametne telefone.

Sygic nudi razna navigacijska rješenja, uključujući profesionalna navigacija za vozne parkove i automobile – Ford, Volkswagen, Toyota, na primjer, koriste Sygic proizvode.

google maps alternative

Ali mobilna aplikacija nudi mnogo, uključujući offline navigaciju, preporuke TripAdvisor, turistički vodiči i tako dalje.

Besplatna verzija radi odlično i možemo reći da ni po čemu nije inferioran Google Mapsu.

Što god, premija verzija uključuje izvanmrežne 3D karte, upozorenja o kamerama za brzinu, pruža prometne informacije u stvarnom vremenu, prepoznaje znakove, ima informacije o cijene goriva…

U svojoj “politici privatnosti” Sygic vrlo jasno navodi koje podatke prikuplja, pohranjuje i dijeli. I gotovo sve osobne podatke koji skuplja su izbrisani nakon određenog vremena, od tri mjeseca do tri godine.

Skinuti: iOS | Android

3) Apple karte

Opće je poznata činjenica da su Apple uređaji sigurniji i privatniji od onih koji koriste operativni sustav Android.

Isto se može reći i za Apple softverski proizvodi, koji prikupljaju zanemarivu količinu podataka u usporedbi s onima koje su razvili Google i drugi tehnološki divovi.

To je jedan od razloga zašto jesu Apple karte daleko bolji izbor od Google karata ako vam je stalo do zaštite vaše privatnosti.

google maps alternative
Alternative za Google karte

Zapravo, kako tvrtka navodi na službenoj stranici, Apple Maps prikuplja samo osobne podatke.dostavljeno putem Oznake & Fotografije ili Prijavi problem funkcionalnost.

Apple Maps možda nije toliko moćan kao neke druge slične aplikacije, ali radi savršeno i ima elegantan, intuitivan dizajn. Problem je, naravno, što je aplikacija dostupna samo na iOS uređajima.

Međutim, postoji jednostavno rješenje ako koristite Android.

Ako koristite Android i želite koristiti Apple Maps, sve što trebate učiniti je pristupiti tražilici DuckDuckGo putem vašeg web preglednika – DuckDuckGo kartografski sustav zapravo pokreće Apple Maps.

Skinuti: iOS

4) Evo nas

Ako ste “malo stariji”, sigurno se sjećate starih Nokia telefon — svi su ga imali početkom 2000-ih.

Ono što većina ljudi ne zna je da jest Nokia imao vlasnički softver za kartiranje. Prošla je kroz nekoliko iteracija i promjena imena tijekom godina (u jednom trenutku zapravo se zvala Nokia Maps), a 2012. je rebrendirana u OVDJE Mape.

U prosincu 2015.g Nokia se prodaje OVDJE je konzorcij njemačkih automobilskih kompanija.

google maps alternative
Alternative za Google karte

Ubrzo nakon toga preimenovana je u Idemo. Aplikacija HERE WeGo sada je dostupna za korištenje i zapravo radi prilično dobar posao dok vas dovodi od točke A do točke B.

Još važnije, OVDJE WeGo poštuje privatnost korisnika na način na koji Google Maps to ne čini.

Ne iznenađuje da ove mape i dalje prikupljaju neke osobne podatke, ali to se može onemogućiti u postavkama.

OVDJE WeGo ne prodaje niti distribuira korisničkih podataka s trećim stranama bez izričitog pristanka korisnika, sukladno njihovoj politici privatnosti.

Ipak, aplikacija ima neke zanimljive značajke koje nedostaju Google kartama, što je čini odličnom aplikacijom za isprobati.

Skinuti: iOS | Android

5) Alternative Google Maps – Navmii

Navmi koristi kombinaciju umjetne inteligencije, crowdsourcinga i “otvorenih podataka” za generiranje karata.

Pogodan je za pojedince i tvrtke, a koriste ga tvrtke kao što su Jaguar, Shell, Land Rover i Philips. Navmii nudi različita rješenja za navigaciju za automobile, navigaciju za kamione i mobilnu navigaciju.

google maps alternative

Dostupno u iOS i Android platforma, aplikacija Navmii sadrži oglase i uključuje kupnju putem aplikacije, što svakako trebate imati na umu.

Međutim, velika većina funkcija se može koristiti besplatno, tako da većini korisnika to neće biti problem.

Povezano prikupljanje podataka, Navmii je daleko manje agresivan od Google Mapsa. Kao što je navedeno u politici privatnosti, aplikacija prikuplja ograničenu količinu informacija, uglavnom onih koje korisnici izričito pristaju dijeliti.

Prikuplja osobne podatke, ali ih ne dijeli s trećim stranama, osim ako to zahtijeva zakon.

To je moguće odustati od prikupljanja podataka, stoga svakako to učinite ako vam nije ugodno da Navmii pristupa vašim podacima.

Sve u svemu, Navmii je izvrsna navigacijska aplikacija koja u velikoj mjeri ne narušava privatnost korisnika.

Skinuti: iOS | Android

pcchip.hr

Preporuka:

nodejs.rs

drugi upravo čitaju