15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Gong pozdravlja odluku Ustavnog suda o izbornim jedinicama

GONG je pozdravio odluku Ustavnog suda kojom se ukida Zakon o izbornim jedinicama i poručio kako očekuje da Hrvatski sabor u što kraćem roku pristupi izmjeni izbornih zakona.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, koja ističe kako se granice budućih izbornih jedinica trebaju što više podudarati s upravno-teritorijalnim jedinicama, na tragu je Gongova prijedloga o podjeli Hrvatske na šest izbornih jedinica, ističu u priopćenju.

Šest izbornih jedinica

Sadržaj članka

Prema tom prijedlogu, Hrvatska bi se umjesto na deset podijelila na šest izbornih jedinica, a zadržale bi se postojeće jedinice za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica bi odgovarale županijskim granicama, ali i povijesnim granicama hrvatskih pokrajina – Slavonija, Dalmacija, Istra i Rijeka, Zagorje i Međimurje, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica.

Jedinice bi davale nejednak broj mandata, od 17 do 29, ovisno o ažuriranom popisu birača koji žive u tim jedinicama.

I u samoj odluci Ustavnog suda navedeno je da se granice izbornih jedinica trebaju što je više moguće podudarati s administrativnim granicama upravno-teritorijalnih jedinica, uz uvažavanje prirodnih granica.

Podrška

Gong podržava upozorenje Ustavnog suda da se promjene u broju birača u općim izbornim jedinicama određenim Zakonom o izbornim jedinicama moraju stalno pratiti i po potrebi periodično usklađivati sa stvarnim brojem birača u njima.

Pritom vrlo bitnim smatraju upozorenje Ustavnog suda da registar birača mora pružati vjerodostojne podatke, što sada nije slučaj.

”Naime, popis stanovništva pokazao je da u Hrvatskoj s uobičajenim mjestom stanovanja ima 3.177.740 punoljetnih državljana, što je za 496.925 manje od broja birača – punoljetnih državljana s prebivalištem iz Registra birača”, ističe Gong.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Jasmin
Jasminhttps://tnt.ba
Jasmin je totalni ovisnik o vijestima koje vam prenosi gotovo 24 sata dnevno.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa