8 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Edin Forto odgovorio Vojinu Mijatoviću: Mislim da bi trebao…

Edin Forto odgovorio Vojinu Mijatoviću: Mislim da bi trebao...

Gost Dnevnika je bio Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Je li ovo finalna verzija Sporazuma i hoće li se nešto bitno promijeniti od onoga što je prezentovano?

– To nije zvanična verzija sporazuma. Moguće su još neke izmjene.

Sa HDZ –om ste našli zajedničke tačke slaganja, ali vjerujete li u potpunu implementaciju onoga što stoji na papiru?

– Nećemo znati dok ne probamo. Ono što je činjenica je da, imam osjaćej kao da su neki ljudi prije mjesec dana probudili u dejtonskoj BiH, postoje neke stvari i posuge koje su u našem ustavu i našim zakonima, gdje je povremeno nemoguće formirati vlast bez nekoga ko ima neke mehanizme. U ovom trenutku je to HDZ i činjenica je da smo s njima trebali sjesti i pokušati formirati federalnu vladu. Ono što mogu reći je da je u ovom trenutku napredak u odnosu na prethodne cikluse je da je priča o programu nešto što je postalo normalno. Podsjetiću vas da programski dokument koji je nama prije četiri godine ponuđen od SDA bio na jednoj stranici A4 formata. To je izgledalo kao pokriće za neki program. Ovo je prvi put da se stvarno ide u program. Mi ćemo instirati da se prije izglasavanja konačnog sastava federalne vlade moraju potpisati, od svih stranaka koalicije, jasno propisane mjere i zakoni i sve ono što će ta vlada uraditi, po čemu će građani moći da prate, a što smo mi već patentitrali u KS. Meni je u suštini drago da se na ovaj način formira vlada u BiH, osim sarajevske.

Pojedini mediji su prenijeli da izborna reforma podrazumijeva nemogućnost preglasavanja Hrvata u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. Sa čim ste se tačno usaglasili u ovom dijelu i šta to podrazumijeva?

– – U vezi sa Izbornim zakonom nismo uopšte išli u detalji i nismo prejudicirati bilo kakav ishod. Ono što je potrebno je da se uvaži zabrinutost svih strana u vezi sa zakonom i da se otvori dijalog. Apsolutno ne možemo predvidjeti kako bi taj zakon mogao izgledati ukoliko pristupimo njegovim izmjenama. Ono što jeste bitno i što je sto puta navedeno do sada, jako je bitno da se pristupi izmjeni zakonodavstva u smislu ukidanja diskriminacije i rješavanja presuda međunarodnih i naših sudova za ljudska prava. To bi podrazumijevalo i izmjene ustava. Izmjene ustava se rade dvotrećinskom većinom, što znači da mora biti jako široki koncenzus oko rješenja koja budu u tome. Vrlo rado ćemo pristupiti tom procesu bez da znamo kakav će biti konačan rezultat.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, potpredsjednik SDP Vojin Mijatović se obratio SDP-u i NiP-u kazavši da mjesto premijera nipošto ne smiju dati Našoj stranci uz konstatciju da su male strančice dobijale i više nego što zaslužuju. Kakav je Vaš odgovor?

-Ne znam šta je tačno mislio pod tim male stranke. Mi vrlo dobro znamo kakva je snaga NS-a, posebno u KS-u. Mislim da je to možda više bio neki njegov zajednjivi komentar na činjenicu da je  NS u javnom prostoru jako ukazivala na činjenicu koalicija Pokret za državu iz RS-a, koja ima pet zastupnika u Skupštini RS-a, može biti ta vaga i ono što je potrebno da eventualno Milorad Dodik i SNSD dobiju kontrolni paket u državnom domu naroda, odnosno famozna četiri od pet delegata. Mi smo ukazivali na činjenicu da bi to bilo jako opasno za BiH, jer znamo kakve tendencije ima Milorad Dodik i SNSD. Kao stranka smo nastupali tako. Nismo nikad pokušavali prstom uprijeti u bilo koga, pa ni na gospodina Mijatovića. Ono što pokušavamo reći je da ta koalicija treba biti odgovorna ne samo za ono što oni na terenu žive, a vjerujem da imaju svoje specifičnosti. Potpuno razumijem da oni u razgovorima sa opozicijom u RS-u, kao i sa SNSD-om imaju neke zahtjeve u vezi sa formiranjem Vlade RS-a, ali mislim da bi u ovom trenutku trebao prevagnuti interes šire zajednice. Bez obzira da li se radilo o Miloradu Dodiku ili SDS-u ili bilo kome drugom, nije dobro kada jedna stranka ima taj kontrolni paket, odnosno četiri delegata u Domu naroda državnog parlamenta.

Razgovor sa Edinom Fortom pogledajte u video prilogu.

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa