18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

DRŽAVNA AGENCIJA: POVEĆATI ODRŽIVU PROIZVODNJU I KONZUMACIJU SIGURNE HRANE

Iz Agencije ističu kako se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjem nivou svaki deseti stanovnik Zemlje suočava s oboljenjima čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.

  • Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane – naglašeno je iz Agencije.

Dodali su kako je u povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane, a s ciljem unapređenja zdravlja, WHO pozvala na transformaciju prehrambenih sistema.

  • WHO je uputila apel donositeljima odluka, praktičarima i investitorima da preusmjere svoje aktivnosti kako bi se povećala održiva proizvodnja i konzumacija sigurne hrane. Usvajanje odgovarajućih politika razvoja poljoprivrede, hrane, trgovine i industrije koje će promovirati sigurnost hrane preduvjet je za osiguravanje dostupnosti sigurne i zdrave prehrane svima – napominje se u saopćenju koje prenosi Fena.
DRŽAVNA AGENCIJA: POVEĆATI ODRŽIVU PROIZVODNJU I KONZUMACIJU SIGURNE HRANE

Iz Agencije kažu kako saradnja u koju će biti uključena društva, vlade i poslovna zajednica na globalnoj, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou predstavlja ključni preduvjet za dostupnost sigurne hrane na održiv način, iako je sigurnost hrane primarna odgovornost subjekata u poslovanju s hranom.

Kako bi unaprijedila sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini, pored redovnih zakonom propisanih aktivnosti, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske komisije provodi IPA Twinning projekt “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane” čija finansijska vrijednost iznosi 1,5 miliona eura.

U sklopu projekta bit će unaprijeđeni veoma značajni segmenti sektora sigurnosti hrane, kao što su usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU, kapaciteti nadležnih tijela i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa i standarda EU u području higijene hrane i službenih kontrola hrane, sistem registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i zajamčeno tredicionalnog specijaliteta i procjena rizika, stoji u saopćenju.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa