Iz Agencije ističu kako se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjem nivou svaki deseti stanovnik Zemlje suočava s oboljenjima čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.
- Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane – naglašeno je iz Agencije.
Dodali su kako je u povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane, a s ciljem unapređenja zdravlja, WHO pozvala na transformaciju prehrambenih sistema.
- WHO je uputila apel donositeljima odluka, praktičarima i investitorima da preusmjere svoje aktivnosti kako bi se povećala održiva proizvodnja i konzumacija sigurne hrane. Usvajanje odgovarajućih politika razvoja poljoprivrede, hrane, trgovine i industrije koje će promovirati sigurnost hrane preduvjet je za osiguravanje dostupnosti sigurne i zdrave prehrane svima – napominje se u saopćenju koje prenosi Fena.

Iz Agencije kažu kako saradnja u koju će biti uključena društva, vlade i poslovna zajednica na globalnoj, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou predstavlja ključni preduvjet za dostupnost sigurne hrane na održiv način, iako je sigurnost hrane primarna odgovornost subjekata u poslovanju s hranom.
Kako bi unaprijedila sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini, pored redovnih zakonom propisanih aktivnosti, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske komisije provodi IPA Twinning projekt “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane” čija finansijska vrijednost iznosi 1,5 miliona eura.
U sklopu projekta bit će unaprijeđeni veoma značajni segmenti sektora sigurnosti hrane, kao što su usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU, kapaciteti nadležnih tijela i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa i standarda EU u području higijene hrane i službenih kontrola hrane, sistem registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i zajamčeno tredicionalnog specijaliteta i procjena rizika, stoji u saopćenju.