6.6 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

CIK ODBIO OVJERITI BEGIĆA KAO KANDIDATA ZA ČELNIKA FBIH

CIK ODBIO OVJERITI BEGIĆA KAO KANDIDATA ZA ČELNIKA FBIH

Prijavu Begića, koji je zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, je dostavila grupa delegata iz Doma naroda Parlamenta FBiH. Ta prijava je CIK-u upućena 30. januara.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, kazao je da pasivno biračko pravo za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH imaju samo kandidati iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda.

– Iako postoji presuda Ustavnog suda BiH, ona do danas nažalost nije implementirana i sistemska diskriminacija prema biračima u oba entiteta, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, i dalje traje sve dok se to ne riješi ustavima entiteta i Izbornim zakonom – dodao je Arnautović.

Tri člana CIK-a bila su protiv odluke kojom se odbija Begićeva kandidatura, i to Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica-Prutina i Vlado Rogić. S obzirom na njihovo neslaganje, CIK prvobitno nije imao potrebnih pet glasova da donese ovu odluku o odbijanju te je održana nova sjednica na kojoj je odluka, prema pravilima, donesena s četiri glasa.

Oštre kritike uputio je Rogić na račun same odluke, Begića i postupaka u CIK-u. On je kazao, između ostalog, da akt koji je dobio CIK iz Doma naroda nerazumljiv i da nije ispoštovan dogovor koji su imali da o tome obavijeste Dom naroda.

Rogić je negodovao i zato što ovo pitanje nije bilo na dnevnom redu koji je on dobio, a minut prije sjednice su dobili materijal.

  • Kada je u pitanju akt koji smo dobili od Doma naroda i ono što se nepravilno nazvalo kandidaturom za predsjednika/potpredsjednike FBiH, to smo raspravili. To nije kandidatura, nego nerazumljiv akt u smislu Zakona o upravnom postupku i dogovorili smo se da vratimo obavijest Domu naroda da je taj akt i nerazumljiv i ne ispunjava uvjete za kandidaturu. Ali izgleda da naši dogovori vrijede samo koliko sjedimo u dvorani, a čim izađemo zaključci se ne poštuju. Neko je očito naredio našoj službi da izradi ovakvo rješenje kojim mi odbijamo navodno neku kandidaturu. Napravljena je nezakonita odluka o odbijanju kandidature – rekao je Rogić.

Istakao je da je napravljeno “toliko nesuvislih stvari i naši su obrasci ismijani kad se pored konstitutvnih naroda u BiH uvodi i kategorija ostalih naroda”.

  • Nevjerovatno je da se koristi takva korespodencija od uvaženih zastupnika. I onda se CIK upušta u ocjenu takvih akata, daje im važnost pa javnosti moramo objašnjavati kako se bavimo trivijalnim stvarima i upuštamo se u zloupotrebu izbornih prava, i to je namjera Begića. I ptice na grani znaju da predsjednik i potpredsjednici FBiH dolaze iz konstitutivnih naroda, a ne iz ostalih – kazao je Rogić.

Hadžiabdić je bila stava da je odluka o odbijanju kandidature preuranjena i da je imala dojam da je takva saglasnost i bila postignuta u CIK-u. Dodala je da je prijavu trebalo vratiti na uređenje i otklanjanje nepravilnosti. Pojasnila je, između ostalog, da nisu dobili izjavu kandidata da tu kandidaturu i prihvata, te da se iz dokumentacije ne vidi kako se ovaj kandidat izjašnjava, a da se u aktu navodi i da je iz reda “ostalih naroda”.

Begić je prije nekoliko dana dao određeno pojašnjenje kandidature, kada je kritizirao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegove nametnute odluke u izbornoj noći kojima je, kako kaže, na nezapamćen način u historiji demokratije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana.

– Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od navedenih odluka Schmidta koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Schmidt svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo ‘konstitutivni’ (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo – istakao je tada Begić, piše Faktor.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa