2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

BiH luta u modelima, osmorka šuti: HDZ diktira kad je proporcionalnost, a kada paritet!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Većini domaće javnosti već je jasno da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuvši sporne odredbe Izbornog zakona BiH je započeo udaranje posljednjeg eksera u kovčeg EU integracija BiH, ali i dovršava i definitivnu etničku podjelu Bosne i Hercegovine.

I kada se očekivalo, da nakon ovih nametanja probosanske stranke izađu sa značajnom političkom promjenom modela formiranja vlasti kao odgovor na nametanje aparthejda to se nije desilo!
To bi podrazumijevalo da će probosanske stranke odlučno odbaciti princip pariteta (etničkog) u korist proporcionalnosti, obzirom da se do sada mimo Ustava pri formiranju Vijeća ministara, kao nepisano pravilo koristio model pariteta, po kojem HDZ BiH ima jednak broj ministara (s tri puta manje glasova) kao bilo koja probosanska koalicija ili politička kompozicija, te da se u formiranje nove vlasti više neće ići na načelu pariteta nego na načelu proporcionalnosti.

Osmorka koja juri u vlast s HDZ-om i SNSD-om o tome ni slova, ni u Sporazumu niti u javnosti.

Profesor Senadin Lavić ističe da HDZ-ovo šibicarenje sa konceptom proporcionalnog i paritetnog predstavljanja na raznim razinama vlasti je licemjerstvo. 

„Odnosno primjenjuje se proporcionalno tamo gdje im odgovara na jednoj razini npr. općine i kantoni, a onda paritet gdje im to ne odgovara gdje nisu većina itd. To nije korektna politika, to miješanje konsocijacije i pune demokratije a to ustvari govori o licemjernosti našeg političkog sistema i sposobnostima etnopolitike da manipulira cjelinom procesa i društvenih događanja. Ili proporcija ili paritet. 

  BOŠNJACI IZMEĐU KAME I MAČA Kratkovidnost politika iz Sarajeva vodi Bosnu i Hercegovinu u nestanak!

Ako će HDZ u BiH zastupati konsocijacijski model, odvojene živote etničkih grupa onda je proporcija na svim razinama, a ne samo u općini Čapljina, Ljubuški, Stolac itd. Onda proporcija mora biti i u kantonima i u Federaciji i na nivou države“, kazao je Lavić.

To znači bukvalno koliko imate ruku toliko imate vlasti.

„Međutim, oni uspijevaju sa svojim partnerima da igraju ovu igru različitih modela. Onda se pokazuje licemjernost podvojenih ličnosti. Njihov lider Dragan Čović je u jednom momentu Europljanin, zastupa evropske vrijednosti, a istovremeno je rusofil. Na dva načina funkcionira.

Ovdje još treba naglasiti još jedan momenat da je ovdje demokratija načeta korupcijskim djelovanjem dijelova europske birokratije i domaćih političara“, kazao je Lavić.

Jednostavno, rezultat toga je volja građana apsolutno krivotvorena i svedena je na kuglicu iz šešira i to ne može biti više demokratski princip ili demokratski izražena volja većine građana ove zemlje. 

„Nama se stalno etnicitet podmeće kao ključna politička kategorija u savremenom političkom životu BiH. A i intelektualna scena BiH nažalost je prilično eutanazirana i podvedena je pod principe etnopolitike i većina ljudi koja nastupa i govori i koji pišu, pišu iz samo jednog ugla“, ističe Lavić.

No, Osmorka u kojoj prema orijentaciji sjede tri građanske stranke (SDP, NS, Za nove generecija) nije iznosila ovakve zahtjeve.

Naprotiv, najavljuju 'dašak novog vjetra', a šta će taj vjetar donijeti u istim principima u kojima je djelovala i SDA u vlasti sa SNSD i HDZ možemo naslutiti.

  Izetbegović: Ne bih rekao da će Osmorka doći do 11 ruku, SDP ne smije dati četvrtog delegata SNSD-u

Da bismo osjetili 'prosperitet' koji nam obećavaju, izgleda, bit će neophodno zadovoljiti dodatno HDZ i SNSD, a što će u mnogome unazaditi samu BiH.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa