15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

ANEL, SUPRUG PORODILJE KOJA JE PREMINULA U BIHAĆU, GOVORI ZA HAYAT.BA: MOJE DIJETE I MOJA ŽENA IMALI SU NAJGORU MOGUĆU SMRT, ISTRAŽIT ĆU ŠTA KRIJU!

Sjećamo li se Azre Bećirspahić? Prije nekoliko mjeseci u Kantonalnoj bolnici u Bihaću preminule su 25-godišnja Azra Bećirspahić i njena beba.

Istraga je pokrenuta, no do danas detalji nisu poznati javnosti. Na upit u kojoj je fazi postupak 12. maja 2022. godine, odgovor nikad nismo dobili.

Poštovani, u cilju istinitog i fer izvještavanja a prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama Vas molim da odgovorite na upite.

1. U kojoj fazi se nalazi slučaj Azre Bećirspahić? Porodilje koja je preminula u Kantonalnoj bolnici u Bihaću?

Krenimo redom…

14. marta 2022. Azra Bećirspahić dolazi u porodilište jer je termin za porod bio 16. mart 2022. godine. Nalaz krvi i CTG nalaz na prijemu, prema riječima njenog supruga, su uredni.

17. marta 2022. od dežurnog doktora Azrina Žutića suprug Anel dobija sljedeće informacije: „Nije bilo indikacija za carski ili za neku uzbunu da se porod vrši ranije. CTG-ovi uredni! Porod je trajao od 00:00h do 00:16h, CTG poroda uredan.“

Kako Anel kaže, ne znaju zašto je dijete rođeno blijedo, mlitavo odnosno skoro beživotno (jer su se putem stetoskopa čuli tihi otkucaji djetetova srca, tzv. bradikardija).

Žena je bila vidno slaba, pa je pozvan dežurni doktor Žutić, anesteziolog i anestetičar (Zilha i Marko). U 00:40 sati Azra je prebačena u operacionu salu, pregledom ultrazvuka konstantovano da nema nikakvih ginekoloških uzbuna jer ne krvari i ultrazvuk je uredan, a žena pod tlakom 60/30 i 165 o/min. Konstatovan je trudnički šok (prepala se trudnica), uspavljuje se s tim tlakom i odrađuje se manuelna liza posteljice, i sve je uredno. Trudnica se ušiva slijeva, epiziotomija koja je odrađena da bi se dijete pomoću vakuma lakše izvuklo, kako bi porođaj bio uspješan.

Sve navedeno dogodilo se do 01:00 sati, a poslije toga, prema Anelovim riječima, čekalo se da se njegova supruga probudi i dođe sebi, ali u međuvremenu staje srce oko 1:35 sati, kad je rađen nalaz krvi koji je ukazao na velik gubitak krvi. Transfuzija je trebala, prema njegovim saznanjima, biti prije 01:00 sat jer je uslijedio veliki gubitak krvi. Ali transfuzija krvi je stigla u 2:00 sata.

Smrt djeteta konstatovana je u 01:15 sati, a smrt Anelove supruge u 07:21.

Dva sata nereagovanja porodicu i supruga Azre Bećirspahić navela su na razmišljanje šta se zaista dogodilo tog 17. marta.

Istrajan u borbi za istinu, suprug Azre Bećirspahić Anel Bećirspahić govorio je za Hayat.ba.

Istraga o ovom događaju, prema riječima Anela Bećirspahića, obustavljena je, napisana je pritužba na ovakvu odluku. Novo vještačenje sada se provodi, navodno, u Tuzli. A Anel provodi vlastitu istragu, saznanja su šokantna.

  • Obdukcija je dokazala da je dijete rođeno mrtvo! 16. marta 2022. godine oko 18:55 vidio sam suprugu kroz hodnik, bila je neobično blijeda (neobično anemična, a inače nikad nije takva) i iscrpljena.

Kantonalno Tužilaštvo, ističe Anel, nije sarađivalo s porodicom, nije dostavilo dokumentaciju prije prvog vještačenja njemu na uvid.

  • Za prvo vještačenje usmeno smo obaviješteni da ide u Tuzlu, a pismeno ne piše gdje je poslano i kome. Saznali smo da je zapravo išlo u Banja Luku i to dr. Karanu, jer smo pismom dobili odluku i nepotpunu dokumentaciju, a na to sve tužilac Amir Midžić je donio odluku o neprovođenju daljnje istrage na osnovu odluke vještaka iz Banjaluke!

Kako kaže suprug Azre Bećirspahić, svjestan je da se od njega krije određena dokumentacija, falio mu je CTG od 20:55 i CTG za vrijeme poroda, ali zbog neposrednih događaja, sve je dobio odjednom. Nalazi CTG-a su ključni.

Nalazi koji su u posjedu portala Hayat.ba ukazuju na stanje u kojem se trudnica nalazila. Dokument s podatkom „DRIP IV“ oko 22:00 nije upisan u otpusnom pismu, samo onaj koji je bio u 00:00h a izdata je transfuzija u 1:59. CTG-a u tom periodu nema, a on, prema Anelovim saznanjima, mora kontinuirano biti praćen.

  • Izjave svjedoka se ne slažu i izjava dr. Žutića se ne slaže s onom koju je dao meni i mojoj familiji. Tog jutra sam ispitivao sve, tako da je uvijek isto pričano, a sad se promijenilo, zanimljivo. Izjave su takve da izgleda da su svi radili nešto, ali vremenski se ne slaže ništa, a i ono što je meni ispričano tog jutra je dovoljno istine i time se sve može povezati.

UZROK SMRTI DJETETA

Uzrok smrti djeteta je unutrašnje krvarenje majke.

  • Najveći propust koji su imali jeste pitanje unutrašnjeg krvarenja koje je dugo trajalo, a koje je uzrok smrti djeteta. Činjenica je da su oni 30 minuta čekali da se žena oporavi, smatrali da nije ništa, da će se ona probuditi i, kad je njoj stalo srce, onda su se aktivirali, ali tada je već bilo kasno.

Sistem je opet zakazao.

  • Jasno je da je za tu noć krivim sistem i dugogodišnji način rada i nekažnjavanje odgovornih. Iz ličnih istraživanja odgovorno tvrdim da je nemar u pitanju, svjesni nehat i nesavjesno liječenje! A suvišno je reći kako doktori mahmuraju i bahato se ponašaju.

Odustati od pravde nikada neće. Ostaje istrajan u tome da se sazna zbog čega su njegova supruga Azra i njihova beba preminule.

  • Pravda je da se prvo kazne svi odgovorni za moje sadašnje stanje, pa da se kazne lažni iskazi i onda da se utvrdi istina i kazni odgovarajućom kaznom propisanom po zakonu! A ja ću da vidim šta će da bude kasnije i samo znam da kod mene postoje slijedeće grupe ljudi: direktni krivci, krivokletnici, zataškivači.

ZAKON ZA POJEDINCE

Za sve može kriviti sistem države jer, kako kaže, narod šuti, ne smije pričati, neće da se „zamjera“. Svjestan je toga. Ali ne može razumjeti da pojedinci u društvu ne strahuju od zakona, jer je zakon na strani pojedinaca.

  • Gledat će se kao idealna bolnica, kao bezgrešni doktori, i neće biti kažnjeni nikako ili adekvatno. Šta želim reći? Oni će pokušati uljepšati situaciju, ali ne mogu, ja znam šta je meni rečeno i ponavljano tog jutra, a sad odjednom priča se mijenja da njima ide u neku korist i ne mogu shvatiti otkud hrabrost, otkud? Moje dijete i moja žena, sad vjerujem, imala je najgoru moguću smrt koju trudnica može doživjeti u bolnici, to je strašno. Zamislite samo, pate vas i izvuku mrtvo dijete, pa vas muče, tj. ne pomažu na način na koji bi doktor trebao pomagati!

I sve zna od prvog dana i za sve ima dokaz. Anel je svjestan da se njegov slučaj neće gledati kao onaj važan za zajednicu, da se krivci neće kazniti.

(Selma Melez)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa