AI i vaš telefon – ChatGPT ima widget i Copilot može zamijeniti Google Assistant

AI uvijek iznova ulazi na tržište pametnih telefona Google pomoćnik Predstavljene najnaprednije mogućnosti ovih uređaja polako su iza nas.

Google Assistant je daleko od toga da izgubi svoju funkciju. I dalje je izvrstan alat za upravljanje određenim funkcijama vašeg telefona, ali s dolaskom AI chatbota kao što je ChatGPT ili Microsoftov kopilot stvari su se malo promijenile.

U ovom tekstu ćemo opisati neke nove mogućnosti, a to su korištenje ChatGPT-a kao widgeta i Copilota kao zamjene za Google Assistant.

chatgpt

ChatGPT kao widget

ChatGPT aplikacija sada ima novu opciju za Android uređaje, a to je mogućnost postavljanja widgeta na početni zaslon. Nakon što to učinite, možete koristiti widget za brz i jednostavan unos upita putem fotografija, teksta, glasa ili chata.

Prije nego počnete instalirati widget, važno je napomenuti da ćete morati ažurirati svoju ChatGPT aplikaciju. Dakle, ako još uvijek koristite verziju stariju od 1.2024.052 verzije, nećete moći postaviti widget na početni zaslon. Treba reći da dolazi samo u jednoj veličini – 4×2.

Da biste dodali ChatGPT widget na početni zaslon, slijedite upute u nastavku:

  1. Otključajte svoj pametni telefon, pritisnite i držite prst na praznom mjestu na početnom ekranu.
  2. U nastavku odaberite opciju “Widget” koja se nalazi na dnu.
  3. Kliknite traku “Traži” i unesite “ChatGPT”.
  4. Pritisnite i držite ChatGPT widget kako biste ga povukli na željeno mjesto na početnom zaslonu.

i vaš telefon - chatgpt ima widget i kopilot može zamijeniti google asistenta

Korištenje widgeta ChatGPT

Widget ChatGPT omogućuje vam unos bilo kojeg upita. Da biste unijeli tekstualni upit, kliknite “Poruka” na widgetu i počnite tipkati.

Također imate mogućnost kliknuti na ikone fotografije ili fotoaparata za traženje slike, ali morate biti korisnik da biste koristili opcije korištenja fotografije ChatGPT Plus pretplate.

Posljednje opcije su korištenje ikona mikrofona ili slušalica za unos upita glasom, odnosno korištenje načina razgovora.

Bez obzira na to gdje kliknete na widget, vaš Android uređaj otvorit će aplikaciju ChatGPT na cijelom zaslonu.

Nažalost, widget je zapravo prečac za otvaranje aplikacije ChatGPT, tako da nije minimalističko sučelje za rad s popularnim AI chatbotom, ali je svejedno koristan jer nećete gubiti vrijeme tražeći aplikaciju i možete je početi koristiti na pravi način čim otključate uređaj.

kopilot android

Kopilot kao Google pomoćnik

U uvodu teksta spomenuli smo kako dolaze neke nove tehnologije koje polako mijenjaju način korištenja pametnih telefona.

Tipični glasovni asistent kao što je Google pomoćnik više ne može držati korak s mogućnostima AI chatbota kao što su ChatGPT ili Microsoft Copilot.

Postavlja se logično pitanje mogu li zamijeniti Google Assistant. Microsoftov kopilot nedavno itekako može.

Kako postaviti Microsoft Copilot kao zadanog pomoćnika na Androidu

Microsoft je prije nekoliko dana objavio novo ažuriranje aplikacije Copilot na Androidu koje omogućuje postavljanje kao zadanog pomoćnika na pametnom telefonu.

Od ožujka ove godine, navedeno ažuriranje je dio nove bete pod oznakom 27.9.420225014. Svatko mu može pristupiti, ali samo ako živi u SAD-u. Vjerujemo da će ova nova funkcija Copilota za pametne telefone uskoro biti dostupna iu Europi.

Postavljanje Microsoft Copilota kao zadanog pomoćnika na Androidu vrši se na sljedeći način:

  1. Otvorite Microsoft Copilot u aplikaciji Trgovina Google Play.
  2. Pomaknite se do dna i kliknite “Pridruži se” u odjeljku “Pridruži se Beta”.
  3. Morate ponovno pokrenuti aplikaciju Google Play Store, vratiti se na isti odjeljak i sada odabrati opciju “Instaliraj” na vrhu. Ako već imate instaliranu aplikaciju, vidjet ćete opciju “Ažuriraj” koju morate kliknuti.
  4. Sada trebate otići na Postavke > Aplikacije > Odaberi zadane aplikacije > Aplikacija Digitalni asistent i kliknuti na opciju “Aplikacija za pomoć uređaja”.
  5. Potrebno je iz popisa odabrati “Copilot” i kliknuti na “OK”.

Korisnici će moći koristiti nakon ovog postavljanja Microsoftov kopilot kao zadani pomoćnik na način da pritisnu dulje”Dom” ili prijeđite prstom iz bilo kojeg od donjih kutova.

i vaš telefon - chatgpt ima widget i kopilot može zamijeniti google asistenta

Kako Microsoft Copilot zamjenjuje Google Assistant?

Nema sumnje da je Microsoft Copilot puno pametniji od Google Assistant jer koristi elemente umjetne inteligencije, ali nije sastavni dio sustava kao što jest, tako da nećete moći izvršavati naredbe vezane uz uređaj s njim, poput otvaranja aplikaciju, slanje poruka ili upućivanje poziva.

Naravno, tu je i dodatna opcija za korisnike Google Gemini alata za Android telefone, pa će se na isti način prebacivati ​​između AI chatbota i virtualnog asistenta, ali trenutno Microsoft Copilot izgleda za nijansu snažnije i kvalitetnije.

Uz korištenje Microsoftov kopilot kao pomoćnik na pametnom telefonu korisnicima otvara zaista velike mogućnosti. Interakcija s njim tako postaje polazište za veliki broj zadataka koje ćete obavljati, a vidjet ćemo hoće li Microsoft raditi na još većim poboljšanjima korisničkog iskustva u ovoj domeni.

Može li se novo ažuriranje Microsoft Copilota smatrati napadom na poziciju Google Assistant-a na Android uređajima? Svakako može. Microsoft ima veliku manu što njegovi alati nisu sastavni dio Android uređaja pa ovom operativnom sustavu uvijek pristupa s druge pozicije, no snaga Copilota i njegove mogućnosti možda su ono što će korisnike natjerati da ga isprobaju na svom pametnom telefonu.

Napisao: Ervin Mičetić

Objavite AI i svoj telefon – ChatGPT ima widget, a Copilot može zamijeniti Google Assistant koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju