Home Scena Glazba Amerikance učila pjesmu “Mujo kuje konja po mjesecu”

Amerikance učila pjesmu “Mujo kuje konja po mjesecu”

1230
0
SHARE

Samira Merdžanić dugogodišnji je rukovodilac i dirigent bugojanskog Vokalnog ansambla, koji u gradu na Vrbasu uspješno djeluje više od dvadeset godina. Kao gostujuća dirigentica boravila je u višednevnoj posjeti gradu Džekson u američkoj državi Misisipi, gdje je održavan tradicionalni horski festival “Treble Song”.

– Festival je trajao tri dana i za to vrijeme imali smo po jedanaest-dvanaest sati aktivnih proba. Radili smo repertoar od šest pjesama i naučila sam ih dvije pjesme iz Bosne i Hercegovine. Naučila sam ih moj aranžman za pjesmu “Mene majka jednu ima” i aranžman Rešada Arnautovića za pjesmu “Mujo kuje konja po mjesecu” – kaže Merdžanić.

Imala je priliku raditi i sa studentima, s kojima je pripremljen koncert balkanske muzike i to je bio prvi put da je održan jedan takav koncert u historiji škole. – Zaista sam počastvovana ovim pozivom i mogu reći da sam jedan od prvih gostujućih dirigenata, ne samo iz BiH, s Balkana, nego i Evrope, koji su podijelili svoju muziku i tradiciju s učenicima i studentima tog grada – zadovoljno će Merdžanić.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je 98 djevojaka iz 28 škola u SAD, uzrasta od 13 do 18 godina. Bugojanski Vokalni ansambl, sa Samirom Merdžanić na čelu, već više godina ima odličnu saradnju s horskom asocijacijom “Village Harmony”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here