Zvizdić: Dodik stvara mit o Rs kao državi, državna imovina je crvena linija ispod koje NIP neće ići

(Patria) – Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao je da je Vijeće ministara BiH već uspjelo održati deset sjednica te da se u narednom periodu očekuju i zakoni vezani za evropske integracije, ekonomski razvoj, vladavinu prava i uopće jačanje ambijenta u BiH.

Naglašava da koalicija nikada neće biti apsolutno stabilna na način da na parlamentima niko ne diskutuje.

"Ona je stabilna dok se drži osnovnih smjernica koje znače napredak BiH."

Zvizdić tvrdi da ne postoji dogovor "vama Republika srpska, nama Federacija."

"Niti bi ga, barem sa stranke Trojke ili Osmorke bilo ko, bilo kada potpisao. Takav dogovor ne postoji. Mi ćemo i dalje vrlo aktivno predlagati akte, rezolucije, deklaracije, zakone itd., koji će značiti jačanje demokratskih načela BiH, vladavine prava i svih segmenata koji će značiti ukupni napredak BiH. Republika srpska nije zasebna država, ona je samo administrativno-teritorijalna jedinica unutar BiH. Sve ono što se dešava na toj teritoriji naravno da interesuje mene iako živim na teritoriji FBiH", rekao je Zvizdić u Rezimeu. 

Pojašnjava da je jedan od osnovnih zahtjeva Evropske komisije i EU da BiH osigura slobodu misli i izražavanja, slobodu medija jer je to temelj svakog demokratskog društva. 

"Zbog toga je BiH prije 20 godina dekriminalizirala klevetu i sada pojedine političke partije pokušavaju da nas vrate desetine koraka unazad i da od demokratskog društva pretvore nas u društvo jednoumlja."

O prijedlogu zakona o sportu kaže: "Nažalost on nije usvojen zato što je kod stranaka koje imaju sjedište u Rs-u prisutna jedna mantra da sve ono što se predlaže na nivou BiH jeste tzv. prijenos nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, što uopšte nije tačno."

Zvizdić smatra da su se politički predstavnici iz Rs-a, posebno Milorad Dodik, značajno i u negativnom smislu promijenili kada je u pitanju odnos prema državi BiH.

"Pokušavaju da održe živom fikciju da je Rs država. Ne mislim da su njihove namjere recimo identične mojim. Mislim da je mit najopasnija stvar koja je prisutna na Balkanu. Tako se i stvara mit o državotvornosti Rs i svako malo Dodik prijeti otcjepljenjem ili podjelom BiH. Takve stvari treba shvatiti vrlo ozbiljno."

Smatra da bi, ukoliko se takve stvari nastave, visoki predstavnik trebao iskoristiti bonske ovlasti i djelovati protiv političara koji forsiraju antiustavne, protivzakonski prenos državne imovine.

Na pitanje zašto nije imenovana Komisija za nadzor nad radom OSA-e odgovara: "To stvarno ne znam, ali nema govora da se tu raspada koalicija kao što su pojedini političari pokušali likovati na društvenim mrežama. Sastav svih komisija je usaglašen i izglasan na oba doma."

Smatra da NiP ne smije dozvoliti nikome da se miješa u unutrašnje stvari BiH te da čvrsto mora stajati na zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. 

"Državna imovina je suštinska crvena linija ispod koje se nikada neće otići, nikada neće biti prihvaćeno bilo koje zakonsko rješenje osim da zakon usvoji Parlament po kojem će država ostati titular i vlasnik državne imovine, a bit ćemo spremni da je damo na upravljanje i korištenje entitetima, kantonima, općinama i gradovima. Ili da državnu imovinu prodamo kao što je bilo u slučaju Američke ambasade", kazao je Zvizdić. 

Dodao je da zagovara jačanje građanskog principa u odnosu na entički jer su građani nosioci suvereniteta BiH. 

nap.ba

drugi upravo čitaju