10 C
Sarajevo
Sri, 09, 22

Zoran Milanović i poimanje pravde: Među odlikovanim optuženik za ratne zločine i lice sa A liste

SARAJEVO, (Patria) – Predsjednik Zoran Milanović dodijelio je počasne činove i uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima. Počasni čin brigadnog generala dobila su sedmorica časnika Hrvatske vojske, a odlikovana su 22 hrvatska branitelja i jedna postrojba Oružanih snaga.

Među odlikovanima je i Đuro Matuzović, general-bojnik i optuženik za ratne zločine u Orašju.

Na to je reagirao Centar za suočavanje s prošlošću Documenta. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Na teret im se stavlja ratni zločin i zločin protiv čovječnosti"

"Prosvjedujemo što je večeras predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a, kojem se trenutno sudi za ratne zločine. Odlukom o dodjeli počasnog čina predsjednik RH omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirava preživjele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je 30. prosinca 2016. optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića. Zbog njihova uhićenja 2016. su prosvjedovali Ministarstvo vanjskih poslova RH i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Optuženici se terete da su u razdoblju od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993., za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ 'Donja Mahala', počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolice.

Na teret im se stavlja i počinjenje zločina protiv čovječnosti – sudjelovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivirano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima", stoji u prvom dijelu priopćenja.

"Svjedočilo je više od sto svjedoka"

"Zbog istog mjesta i vremena počinjenja kaznenih djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, kazneni postupak protiv Mirka Jurića spojen je s postupkom koji se vodi protiv navedene devetorice te  im se sudi istovremeno. Optužnica protiv Jurića, temore criminis pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, kojom mu se na teret stavlja ubojstvo jedne osobe, mučenje i zlostavljanje nekoliko osoba kao i silovanje dvije osobe, podignuta je 23. ožujka 2017. godine.

  BHRT o 'omalovažavnju ćirilice': Kolega Bucalo se izvinio svima koji nisu razumjeli njegovu poruku

Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je u kolovozu 2017. Do posljednjeg ročišta prije pandemije koronavirusa održanog u veljači 2020. svjedočilo je više od sto svjedoka. Suđenje u ovom predmetu nije se dugo odvijalo zbog pandemije i preporuka Kriznog štaba, bolovanja predsjednice vijeća i promjene člana Sudskog vijeća. Suđenje je nastavljeno u veljači ove godine. Upravo je danas održano još jedno ročište.

Naglašavamo da su zločini prema civilima zatočenim u zgradi nekadašnje Osnovne škole 'Donja Mahala' bili predmet još jednog kaznenog postupka u kojem su pravomoćno utvrđene činjenice o nečovječnom postupanju prema civilima. Za te je zločine osuđen Mate Baotić, zapovjednik II odjela Vojne policije 106. brigade HVO-a", kažu iz Documente.

Među onima koje je odlikovao Milanović je i HDZ-ov parlamentarac Ilija Nakić, za kojeg je Patria ranije pisala da se nalazi na haškoj "A" listi, što znači da postoje dokazi o njegovim ratnim zločinima na području Mrkonjić Grada. 

O tome možete čitati na: 

PRAVO PO MJERI GORDANE TADIĆ Ilija Nakić – parlamentarac s haške ‘A’ liste

 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa