ZNAMO SE Disidenti iz SDA i njihova filijala SDP ne mogu biti svjedoci kriminala, oni su (sa)učesnici samo u Schmidtovom ruhu

Piše: Rasim Belko


Hapšenja načelnika općine Stari Grad i bivšeg načelnika Ilidže Ibrahima Hadžibajrića i Senaida Memića, izvedena spektakularno uz potpunu pratnju režimskih medija najavila su realizaciju prijetnje koju je u predizborno i postizborno vrijeme isticao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković “počistiti ćemo ih”. Tu prijetnju sada preuzimaju i najviši funkcioneri Schmidtokratske partije, nekadašnje Socijaldemokratske partije BiH, pa i oni najavljuju čišćenje. 

Lažirajući se kao novitet na političkoj sceni, ove grupacije pokušavaju prevariti svekoliku javnost kako su eto oni neka reforma, neki novi koji treba da nas riješe korupcije i društvenih anomalija. 

Sada nam sa TV ekrana najavljuju nova hapšenja. Federalni ministar unutrašnjih poslova kaže da ima spisak, ali ne otkriva ko je na spisku i ko je spisak sastavljao. Jesu li ga kreirali oni koji su poništili Ustav FBiH da bi nametnuli vlast, ili oni čijim djelovanjem rukovodi Ambasada SAD, ili Elmedin Konaković…

Kako god, hapšenja se nastavljaju na opće oduševljenje NiP-a, SDP-a i Naše stranke. A oduševljeni su jer su izdajom države i demokratije pristali biti pijuni u igri koja nadilazi njihove kapacitete, pa su tako najzaštićenija životinjska vrsta na Balkanu. 

Ali, oni ne mogu i ne smiju biti onaj dio javnosti koji kao svjedoči nekom kriminalu bivših vlastodržaca. Jer, oni su nekada bili dio tih struktura, neki su bili i vlast, a visoki predstavnik Christian Schmidt na njihovu žalost nema u bonskim ovlastima moć da nam svima obriše pamćenje. 

Tako svi dobro pamtimo da su Elmedin Konaković i sve udarne igle njegovog NiP-a bile dio SDA u vrijeme kada su pojedinci iz SDA kršili zakon. Tada ni Konaković ni kompanjoni nisu dizali glas ni za te pojave ni za drugo loše što se gomilalo u SDA. Ne zato što nisu željeli ili smjeli, već im je bilo teško i pomisliti da napuste blagostanje koje ih je zapalo jer su bili u milosti onih koji u SDA odlučuju. Pa su i Konaković i udarna igla NiP gazili s druge strane zakona. Zašto nema optužnica za ono što ih je javnost davno optuživala treba pitati pravosuđe i one koji njime upravljaju – Amerikance. Možda se odgovor zapravo sam i nameće. 

S druge strane, već je konstatovano da je Schmidtokratska partija (SDP) BiH postala filijala Naroda i pravde. I to po principu da se SDP-ov politički kapacitet fakturiše za NiP-ovo pokoravanje institucija koje će služiti za zapošljavanje stranačke armije Elmedina Konakovića. 
O tome smo već pisali, jer će Narod i pravda kontrolisati upravljačke strukture u Agenciji za državnu službu Federacije BiH i Odbor za žalbe Federacije BiH. Dakle, po onoj, NiP-ovac te odbije pri zapošljavanju, NiP-ovac ti presudi da si odbijen u skladu sa zakonom. 

No, vratimo se SDP-u. Osim afere “Reket” u kojoj su osumnjičeni bili predsjednik Zlatko Lagumdžija i potpredsjednik Damir Hadžić, bilo je tu mnogo toga zbog čega SDP nema baš mnogo prava da priča o nečijem kriminalu. Afera “Reket” nije vidjela sudski epilog iako je Tužilaštvo BiH svojevremeno tvrdilo da je to “predmet čist kao suza”. Suze su lile, ali zbog sudbine zemlje koja je sada u njihovim rukama. 

Tu je i afera međunarodnog nivoa sa firmom Analytics Experts. Ta kompanija se zajedno sa kompanijom Ane Karamarko, supruge bivšeg premijera Hrvatske, našla u središtu velike afere. 

A SDP je u izvještaju CIK-u BiH, dostavljenom 31. decembra 2019. godine naveo da firmi Analytics Experts ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. To je bila najveća suma za plaćanje navedena u izvještaju, ali bez navođenja za koji posao. Analytics Experts je jedna od kompanija u vlasništvu Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića koji su organizirali mrežu za pranje novca, prevare i izbjegavanje plaćanja poreza. Uskok ih je karakterisao kao zločinačku organizaciju. 

Treba podsjetiti i na činjenicu da je SDP-ov kandidat za ministra u aktuelnoj Vladi FBiH Almin Hopovac sklonjen, jer je bio pod lupom SIPA i Tužilaštva USK. 

Ne treba zaboraviti i na činjenicu da je predsjednik SDP-a i oktroisani premijer FBiH Nermin Nikšić bio meta istraga zbog nepotizma pri zapošljavanju i poljoprivrednih mašina. O NiP-ovim Čamparama javnost već dovoljno zna. 

I sada će nam ti kadrovi tvrditi da promjene dolaze s njima, da ćemo nakon njih živjeti u blagostanju bez korupcije… Ne, nećemo, jer to ni francuska sobarica povjerovala ne bi. 

Ali je očito da ćemo živjeti u državi političkog progona, jer će oktroisana vlast kao projekat Ambasade SAD hapsiti članove SDA, što će biti cijena koju plaća stranka koja nije htjela poviti kičmu i izdati državu da bi se zvala vlast. I SDA nije sama, Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a i oktroisani ministar, odapeo je strijelu prijetnje ka Stranci za BiH i Narodnom evropskom savezu. 

I do nas je do kada ćemo to trpiti, ali “nova vlast”, bolje reći stari kadrovi u oktroisanoj vlasti, moraju znati da disidenti iz SDA i njihova filijala SDP nisu svjedoci kršenja zakona, nego (sa)učesnici!. 

nap.ba

drugi upravo čitaju