back to top

Zmajice otvaraju protiv autsajdera, Jones stiže u posljednji čas

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom 1. kola sa Portorikom starta svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

Meč se po srednjoeuropskom vremenu igra od 2 sata i 30 minuta, odnosno u noći sa srijede na četvrtak.

Uoči ove utakmice, nepunih 24 sata prije njenog početka, a poslije završnice američke WNBA lige, ekipi će se priključiti Jonquel Jones. Za ključnu kariku Zmajica je svakako upitno koliko će fizički biti spremna za odigrati prvi susret SP-a nakon zahtjevnog doigravanja u SAD-u, te puta u Sydney, jet laga i kratke adaptacije na vremensku razliku.

Ostatak ekipe je spreman i jedva čeka start u ovo veliko natjecanje.

 – Odradili smo dovoljan broj treninga i završni dio priprema. Situacija oko ekipe i atmosfera su stvarno odlični, kazala je tim menadžer reprezentacije Razija Mujanović.

Za bh. tim je ogromna stvar sama činjenica da će igrati prvenstvo sa 12 najboljih svjetskih selekcija, natjecanje na kojem su samo četiri europske selekcije pronašle svoje mjesto (BiH, Srbija, Belgija i Francuska). Posljednji test su djevojke imale protiv selekcije Malija (91:66).

 – Utakmica protiv Malija nam je bila odlična generalna proba za Svjetsko prvenstvo. Sve djevojke su dale svoj maksimum, bile su na nivou zadatka, ispoštovale su sve zamisli i dogovor iz svlačionice. Svi jedva čekamo 1. kolo i naš nastupa na SP-u. Pozivam navijače da nas podrže i bodre kao i dosad, poručila je kapetan Milica Deura.

Protivnici naše reprezentacije u grupi A su selekcije Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i SAD-a.

Portoriko mijenja suspendiranu Rusiju na SP-u i to je odlična prilika za naš tim da upiše prvu pobjedu na prvenstvu te se djevojke napune potrebnim samopouzdanjem uoči nastavka. U svojoj grupi u sklopu kvalifikacija za SP Portoriko je poražen sva tri puta, od Belgije sa 98:65, SAD-a sa 93:55 i Rusije sa 102:68.

 – Portoriko je nepoznanica za nas. Naš tim bih svrstao u grupu ekipa koje mogu napraviti iznenađenje na SP-u, izjavio je izbornik BiH, Goran Lojo. Er.B.

Popis igračica

Izbornik BiH Goran Lojo će na SP-u računati na sljedeće igračice: Milica Deura, Nikolina Elez, Nikolina Knežević, Anđela Delić, Nikolina Delić, Matea Tavić, Miljana Džombeta, Dragana Domuzin, Jovana Marković, Hanna Halilović, Ajla Selimović, Ajla Ikanović, Jonquel Jones.

Šahinović ključan u financiranju tima

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji Amir Šahinović ključni je čovjek akcije koja je rezultirala financijskom podrškom sudjelovanju ekipe na SP-u.

 – Odlučili smo se da sve ide preko platforme GoFundMe, jer je takav način transparentan i ne postoje mogućnosti bilo kakve manipulacije. Istina, to je zahtijevalo i mnogo papirologije, provjera… Osobno sam zvao oko stotinu mojih poznanika da se uključe, zaista je mnogo truda uloženo. Ovim putem bih se svima njima zahvalio na doprinosu, učinili su to iz čiste ljubavi prema domovini, izjavio je Šahinović.

Zmajice otvaraju protiv autsajdera, Jones stiže u posljednji čas

The post Zmajice otvaraju protiv autsajdera, Jones stiže u posljednji čas appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju