Zeleni traže zabranu gradnje svih malih hidroelektrana

(Patria) – Na sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za utorak 31.05.2022. zastupnici će se izjašnjavati o Zakonu o dopunama zakona o električnoj energiji.

Zeleni Bosne i Hercegovine skreću pažnju javnosti na još jedan pokušaj prevare, gdje Federalno ministarstvo energetike kroz Zakon o dopunama zakona o električnoj energiji, na mala vrata pokušava održati tzv. gravitacione male hidroelektrane. Fokusiranjem na tehničke korekcije i navodnu zabranu gradnje malih hidroelektrana, suptilno se gravitacione male hidroelektrane, štetne kao i sve druge, pokušavaju uspostaviti kao sastavni dio energetskog sistema, što bi naknadno „zaključalo“ kroz Zakon o obnovljivim izvorima energije, te time nastavio ekocid nad rijekama u Federaciji BiH.

Zeleni BiH traže jednoglasnu i bezuslovnu podršku zabrani svih, pa i gravitacionih hidroelektrana što treba biti sastavni dio predloženog zakonskog rješenja. Tek tada bi, nakon godina borbe ekoloških, stručnih i građanskih grupa ova odluka značila i konačno stavljanje tačke na izgradnju malih hidroelektrana. Zeleni BiH stoga od Odbora za energetiku, kao i od samog Zastupničkog doma traže da se podrška predloženom Zakonu uslovi donošenjem amandmana kojim će se spriječiti obmana zastupnika i donijeti puna zabrana gradnje mladih hidroelektrana.

To je jedini način da se ispuni generacijski zadatak zaštite domaćih rijeka i ukupnog ekosistema Bosne i Hercegovine. Podsjećamo na gotovo jednoglasnu podršku svih stranaka i zastupnika Zaključku Zastupničkog doma iz juna 2020. godine o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana, kao i ličnu podršku nekoliko desetina hiljada građana Federacije BiH koji su podigli glas protiv nekontrolirane i štetne eksploatacije prirodnog bogatstva, gdje je javni interes trajno oštećen u korist profita nekolicine pojedinaca. Klub zastupnika Država u sklopu koje djeluju i zastupnici Zelenih BiH dat će podršku predmetnom Zakonu, uz prethodnu zabranu gradnje svih, pa i gravitacionih hidroelektrana. 

nap.ba

drugi upravo čitaju