ZAVRŠNE RIJEČI Solak smatra da su tužioci napravili aferu

(Patria) – Odbrana Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), zatražila je oslobađajuću presudu za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, a optuženi je ocijenio da je ovaj proces rezultat “vještačke afere” i “igrokaza” Tužilaštva.

Solak se u završnoj riječi osvrnuo na dužnosti i dobre rezultate rada FUCZ-a, podsjećajući na aktivnosti koje su preduzimali u raznim situacijama, uključujući i borbu protiv pandemije kovida.

“I tako sve dok tužioci, željni slave, nisu napravili aferu”, rekao je Solak, dodajući da je pitanje kako će se zvaničnici ponašati kada u budućnosti bude trebalo djelovati brzo.

Prema njegovim riječima, strah od “vještačkih afera” je razlog što je BiH među posljednjim nabavila vakcine. Smatra da je ovaj “igrokaz” Tužilaštva ponizio važnu instituciju u BiH, koja im je “omogućila prava bez ikakve odgovornosti”.

Optuženi je napomenuo da je u planu potreba zdravstvenih ustanova bilo navedeno 300 komada respiratora za djecu i odrasle, bez navođenja tipa i modela. Kazao je da je poštovao propise.

“Samo sam radio svoj posao. I da se ponovo dogodi slična situacija, učinio bih isto”, naglasio je Solak.

Njegova braniteljica Marsela Bajramović kazala je da je vještak Tužilaštva, anesteziolog Ismet Suljević, kazao da uvezeni respiratori nisu pogodni za dugotrajno liječenje teško oboljelih, a da je u izjavi medijima rekao da bi ih koristio ukoliko se ne bi mogli nabaviti drugi.

“A nisu se mogli nabaviti…. Postoji respirator sa boljim perfomansama. A da li se mogao nabaviti? Nije”, istakla je Bajramović.

Dodala je da je na poziv Odbrane svjedočila šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica Mulalić, koja bila na čelu odjela sa pacijentima oboljelim od kovida i koja je potvrdila da su uvezeni respiratori korišteni. Podsjetila je da je ona kazala da je postojao strah kod ljekara zbog informacija objavljenih u medijima, kao i da su ljudi zvali da se članovi njihovih porodica ne priključuju na te respiratore.

Bajramović je kazala da je Odbrana pozvala inžinjera koji se decenijama bavi respiratorima, a da je vještak Tužilaštva iz te struke teoretičar. Oba su, kako je navela, potvrdila da su uvezeni respiratori imaju opciju da budu invazivni i neinvazivni.

Sa Solakom se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, vlasniku “Srebrene Maline” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević.

Odbrana Hodžića u završnoj riječi je ocijenila da je optužnica nerazumljiva i da ostavlja optuženima da nagađaju za koja ih djela terete određene radnje. Braniteljica Mirna Avdibegović je kazala da nije opisano na koji način i kada su se Hodžić i “Srebrena malina” udružili radi činjenja krivičnog djela.

Za optužbe o pranju novca, prema njenim riječima, ne postoje elementi, a tvrdnja da je novac opran, tako što su plaćane dadžbine, je nonsens.

Avdibegović je istakla da niko nije zvao Hodžića da nabavi respiratore, nego da je on slao ponude za nabavku medicinske opreme u želji da proširi svoju djelatnost, kao i druge firme u vrijeme pandemije.

“Koja je razlika između svih drugih pravnih lica koji su dostavljali ponude, i Fikreta Hodžića. Jedina razlika što je on uspio nabaviti 100 komada respiratora”, kazala je braniteljica.

Ako je optuženi namjeravao ostvariti imovinsku korist, kako je navela, ne bio tražio bankarske garancije. Avdibegović se osvrnula na optužbe o dogovoru za povećanje cijena i na svjedočenje Kristiana Marića, navodeći da je svjedok u vezi s tim kazao da je Hodžić rekao da je njemu važno da bude isporučeno 100 respiratora, a da će se dogovoriti za neku buduću nabavku.

Prema njenim riječima, nejasne su i nedokazane optužbe o krivotvorenju dokumenata, kao i o lažnom prikazivanju da “Srebrena malina” ispunjava uslove za uvoz.

Avdibegović je kazala da Hodžić nikada nije tvrdio da je upisan kod Agencije za lijekove ili da ima dozvolu za uvoz, a da su svjedoci potvrdili da ti uslovi moraju biti ispunjeni kod ulaska i carinjenja robe. Dodala je da su svjedoci potvrdili da je optuženi bio ispunio sve uslove za uvoz medicinske opreme.

Iznošenje završnih riječi nastavlja se 22. marta, piše Detektor. 

nap.ba

drugi upravo čitaju