15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Zastave u Velikoj Britaniji na pola koplja, svijet se oprašta od kraljice Elizabete II

Zastave u Velikoj Britaniji na pola koplja, svijet se oprašta od kraljice Elizabete II

Svijet se oprašta od kraljice Elizabete II. U Velikoj Britaniji je višednevna žalost a odgođene su i brojne aktivnosti. Kraljica je preminula jučer u 97. godini u svom škotskom domu. Na tronu je provela punih 70 godina i britanski je monarh sa najdužom vladavinom. Kraljicu je na prijestolju naslijedio njen najstariji sin Čarls, a novi kralj se za ovu ulogu pripremao šest decenija. Nakon sastanka u Londonu sa premijerkom Liz Trass, obratit će se naciji prvi put kao kralj u 19 sati.

Britanci su u žalosti. Na hiljade ljudi se opraštaju od kraljice ispred u Bakingemske palate u Londonu.

– Jako sam tužna  namjeravala  sam doći ranije, ali… bila je tako lijepa kraljica, tako odana,, i jednostavno vrlo skromna osoba, ali stvarno, stvarno jako tužno.”

– Vrlo je tiho, mislim da su svi stvarno emotivni, polažu svoje cvijeće, prisjećaju se nje i jednostavno poštuju sve što je učinila za nas kao zemlju i kao svoj narod

U podne je održana posebna sjednica Parlamenta na kojoj je odata počast preminuloj kraljici.

Istovremeno su pred zgradom britanskog parlamenta ispaljeni počasni plotuni. 96 puta. Po jednom za svaku godinu kraljičinog života.

Smrt kraljice Elizabete druge znači kraj jedne epohe i velike promjene u Velikoj Britaniji. Tokom sutrašnjeg dana službeno će Čarls III biti proglašen kraljem, a parlament će mu položiti zakletvu i izraziti saučešće. Predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsjednicu vlade i glavne ministre.

– Danas kruna prelazi, kao što je to činila više od 1000 godina, našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu, Kralju Čarlsu III. S kraljevom porodicom tugujemo zbog gubitka njegove majke, i dok tugujemo, moramo se okupiti kao narod da ga podržimo, da mu pomognemo da nosi strašnu odgovornost koju sada nosi za sve nas. Nudimo mu našu odanost, baš kao što je njegova majka toliko toga posvetila mnogima toliko dugo. A s prolaskom drugog elizabetanskog doba, uvodimo novu eru u veličanstvenoj historiji naše velike zemlje, tačno onako kako bi njezino veličanstvo željelo.Neka Bog čuva kralja, rekla je Liz Truss, premijerka Velike Britanije.

Protokol je sljedeći.Iako je prestolonasljednik, princ Vilijam neće automatski postati princ od Velsa – to će morati da mu dodjeli njegov otac..Postoji i nova titula za Čarlsovu ženu, Kamilu, koja postaje kraljica supruga.Čarls je postao i šef Komonvelta, koji čine 56 nezavisnih zemalja, a u 14 od ovih zemalja, kao i u Velikoj Britaniji, kralj je šef države.

– Njezinu vladavinu i njezin utjecaj vjerojatno nikada neće moći usporediti niti jedan drugi monarh u budućnosti, a možda se nikada nitko u prošlosti nije mjerio s njom. Ona je najduže vlada, najduža vlada, najstariji monarh u istoriji. Ona je neko za koga mislim da ostavit će naslijeđe koje će trajati mnogo, mnogo godina, rekao je Robert Jobson,  biograf.

Kraljica Elizabeta  Druga  bila je Više od 73 godine udata za  grčkog princa Philipa a,.Imali su četvero djece, osmero unučadi i 12 praunučadi. Princ Charles je njihov prvorođeni sin.. Mandat kraljice obuhvatio je štednju poslije Drugog svjetskog rata, tranziciju iz carstva u Commonwealth, kraj Hladnog rata i ulazak Velike Britanije u Evropsku uniju, kao i povlačenje iz nje.Veliki dio ranog dijela svoje vladavine provela je opraštajući se od Britanskog carstva kojeg su stekli njeni preci od Kenije do Hong Konga. Barbados je bila posljednja zemlja koja ju je razriješila kao šefa države u novembru 2021. godine. Ipak, ostala je monarhinjom 14 zemalja. Kraljica je ustavni monarh, njezine su ovlasti simbolične i ceremonijalne, a ona ostaje politički neutralna.Za sve u Velikoj Britaniji ona je bila posebna i jedinstvena.

– Pa da, samo sam znao nju cijeli život kao našukraljicu.. Tako da je to pomalo čudan osjećaj da je više nema

– Dostojanstvena naša kraljica. Divna žena.” “Svi smo uvijek voljeli kraljicu.  Ne bi trebalo sada ništa mijenjati. Treba ostati sve u duhu tradicije.. Pogotovo jer nam dolazi mnogo ljudi

– Pa, živjela je besprijekoran život, zar ne. Mislim, 96 godina, otkad je kraljica nikad nije pogriješila. Mislim, živjela je u zlatnom kavezu, to nije nešto što bih volio. I sve je radila besprijekorno

Narednih desetak dana, u Velikoj Britaniji uslijedit će niz događaja koji će se završiti sahranom kraljice Elizabete II.Prema tradiciji kovčeg sa tijelom kraljice obići će sve važnije institucije, a tek deseti dan biće sahranjena u kapelici kralja Džordža VI u dvorcu Vindsor.Nakon kraljičine rekordne vladavine, uklanjanje njenog imena, slika i ikonografije iz tkiva nacionalnog života u Velikoj Britaniji i širom Komonvelta će trajati mnogo duže. Od zastava ukrašenih monogramom Elizabete Druge – EIIR  do. novčanica sa kraljičinim likom ukupne vrijednosti 80 milijardi funti. Od najjasnijih promjena, u teoriji, biće zamjena riječi državne himne sa „Bože, čuvaj našu milostivu kraljicu“ u „Bože, čuvaj našeg milostivog kralja“

 

 

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa