31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

ZA ULJE, MLIJEKO, ŠEĆER I BRAŠNO U BIH TREBA IZDVOJITI 11,9, SLOVENIJI 8,75, A U MAĐARSKOJ 6,85 KM

Ipak, ne nose stanovnici svih zemalja jednak teret. Iako zvuči nevjerovatno, još uvijek u susjedstvu imamo one koji u svojim trgovačkim lancima ulje plaćaju tek nešto više od 3 konvertibilne marke, pola kilograma pilećih fileta manje od 7 konvertibilnih maraka, jogurt oko 0,35 konvertibilnih maraka, litru i pol mlijeka 2,30 konvertibilnih maraka…

NAJNEPOVOLJNIJI POLOŽAJ

Naime, većina zemalja u okruženju donijela je mjere kojima je zaustavljen ili koliko-toliko umanjen rast cijena osnovnih životnih namirnica. Uglavnom se te mjere odnose na smanjenje stopa PDV-a ili čak potpuno ukidanje PDV-a. Uspoređujući cijene koje u trgovačkim lancima plaćaju stanovnici Bosne i Hercegovine s onima koje za iste namirnice izdvajaju Mađari, Slovenci, Hrvati ili Srbi, te uzimajući u obzir prosječnu plaću u navedenim zemljama, vidljivo je kako se bh. građani nalaze u najnepovoljnijem položaju.

Kilogram šećera u Srbiji trenutačno košta 1,40 konvertibilnih maraka, u BiH je oko dvije konvertibilne marke. Slovenci ovu namirnicu plaćaju oko 1,5 KM, Mađari 1,20 KM, Hrvati 1,65 KM. Litru ulja na policama marketa u Srbiji možete kupiti od 3,30 KM do 3,60 KM. U Bosni i Hercegovini za ovu je namirnicu potrebno izdvojiti gotovo šest konvertibilnih maraka. U trgovinama u Hrvatskoj litra suncokretova ulja košta nešto manje od pet konvertibilnih maraka. Zanimljivo je spomenuti da je za dvije litre ulja u Sloveniji potrebno izdvojiti tek 6,5 konvertibilnih maraka. Mađari za istu količinu moraju izdvojiti oko pola konvertibilne marke više. Kilogram brašna u Mađarskoj košta tek nešto više od 0,75 KM, u Hrvatskoj je dosegao cijenu od 2,25 KM, Sloveniji 1,20 KM, dok u BiH 2,05 KM. U Srbiji je cijena kilograma brašna jednaka onoj u Sloveniji. Kilogram tjestenine u trgovinama u našoj zemlji košta 4,3 KM. Istu količinu špageta Slovenci mogu kupiti za 2,25 KM, Mađari za 3,20 KM, Hrvati za četiri marke, a Srbi za 3,60 KM. Kilogram riže u Sloveniji košta 2,75 KM, Mađarskoj 2,20 KM, Hrvatskoj 4,25 konvertibilnih maraka.

PROČITAJ  USVAJANJE BUDŽETA BLAGI POMAK: SNSD I HDZ ŽELE ZAUSTAVITI NATO PUT BIH

BIH PREDNJAČI

U Bosni i Hercegovini kilogram riže košta 4,30 konvertibilnih maraka, a u Srbiji 5,3 konvertibilne marke. Mađari plaćaju najjeftiniju sol. Naime, u ovoj zemlji kilogram soli košta tek 0,50 KM, Slovenci za ovu namirnicu trebaju izdvojiti 0,75 KM, Hrvati 1,25 KM, Srbi jednu KM, jednako kao i stanovnici BiH. Zanimljiva je i cijena jogurta u čašici koji u BiH trenutačno košta oko 0,70 KM. Ljubitelji ovog proizvoda u Sloveniji ga mogu kupiti za svega 0,35 KM, a u Mađarskoj za 0,50 KM. U Hrvatskoj čašica jogurta košta 0,60 KM, a u Srbiji 0,56 KM. Kada je riječ o mlijeku, litra svježeg napitka u Sloveniji košta 2,80 KM, u Mađarskoj 1,40 KM, Hrvatskoj dvije marke. U Bosni i Hercegovini litra mlijeka košta 1,85 KM. Dakle, za litru ulja, mlijeka, kilogram brašna i šećera stanovnik BiH mora izdvojiti 11,9 konvertibilnih maraka, Slovenije 8,75 KM, a Mađarske 6,85 KM. Prosječna plaća u Sloveniji je 1074 KM, Mađarskoj 542 eura, a u BiH 509,25 eura, piše Večernji List.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa