12.7 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

ZA ULJE, MLIJEKO, ŠEĆER I BRAŠNO U BIH TREBA IZDVOJITI 11,9, SLOVENIJI 8,75, A U MAĐARSKOJ 6,85 KM

Ipak, ne nose stanovnici svih zemalja jednak teret. Iako zvuči nevjerovatno, još uvijek u susjedstvu imamo one koji u svojim trgovačkim lancima ulje plaćaju tek nešto više od 3 konvertibilne marke, pola kilograma pilećih fileta manje od 7 konvertibilnih maraka, jogurt oko 0,35 konvertibilnih maraka, litru i pol mlijeka 2,30 konvertibilnih maraka…

NAJNEPOVOLJNIJI POLOŽAJ

Naime, većina zemalja u okruženju donijela je mjere kojima je zaustavljen ili koliko-toliko umanjen rast cijena osnovnih životnih namirnica. Uglavnom se te mjere odnose na smanjenje stopa PDV-a ili čak potpuno ukidanje PDV-a. Uspoređujući cijene koje u trgovačkim lancima plaćaju stanovnici Bosne i Hercegovine s onima koje za iste namirnice izdvajaju Mađari, Slovenci, Hrvati ili Srbi, te uzimajući u obzir prosječnu plaću u navedenim zemljama, vidljivo je kako se bh. građani nalaze u najnepovoljnijem položaju.

Kilogram šećera u Srbiji trenutačno košta 1,40 konvertibilnih maraka, u BiH je oko dvije konvertibilne marke. Slovenci ovu namirnicu plaćaju oko 1,5 KM, Mađari 1,20 KM, Hrvati 1,65 KM. Litru ulja na policama marketa u Srbiji možete kupiti od 3,30 KM do 3,60 KM. U Bosni i Hercegovini za ovu je namirnicu potrebno izdvojiti gotovo šest konvertibilnih maraka. U trgovinama u Hrvatskoj litra suncokretova ulja košta nešto manje od pet konvertibilnih maraka. Zanimljivo je spomenuti da je za dvije litre ulja u Sloveniji potrebno izdvojiti tek 6,5 konvertibilnih maraka. Mađari za istu količinu moraju izdvojiti oko pola konvertibilne marke više. Kilogram brašna u Mađarskoj košta tek nešto više od 0,75 KM, u Hrvatskoj je dosegao cijenu od 2,25 KM, Sloveniji 1,20 KM, dok u BiH 2,05 KM. U Srbiji je cijena kilograma brašna jednaka onoj u Sloveniji. Kilogram tjestenine u trgovinama u našoj zemlji košta 4,3 KM. Istu količinu špageta Slovenci mogu kupiti za 2,25 KM, Mađari za 3,20 KM, Hrvati za četiri marke, a Srbi za 3,60 KM. Kilogram riže u Sloveniji košta 2,75 KM, Mađarskoj 2,20 KM, Hrvatskoj 4,25 konvertibilnih maraka.

  USVAJANJE BUDŽETA BLAGI POMAK: SNSD I HDZ ŽELE ZAUSTAVITI NATO PUT BIH

BIH PREDNJAČI

U Bosni i Hercegovini kilogram riže košta 4,30 konvertibilnih maraka, a u Srbiji 5,3 konvertibilne marke. Mađari plaćaju najjeftiniju sol. Naime, u ovoj zemlji kilogram soli košta tek 0,50 KM, Slovenci za ovu namirnicu trebaju izdvojiti 0,75 KM, Hrvati 1,25 KM, Srbi jednu KM, jednako kao i stanovnici BiH. Zanimljiva je i cijena jogurta u čašici koji u BiH trenutačno košta oko 0,70 KM. Ljubitelji ovog proizvoda u Sloveniji ga mogu kupiti za svega 0,35 KM, a u Mađarskoj za 0,50 KM. U Hrvatskoj čašica jogurta košta 0,60 KM, a u Srbiji 0,56 KM. Kada je riječ o mlijeku, litra svježeg napitka u Sloveniji košta 2,80 KM, u Mađarskoj 1,40 KM, Hrvatskoj dvije marke. U Bosni i Hercegovini litra mlijeka košta 1,85 KM. Dakle, za litru ulja, mlijeka, kilogram brašna i šećera stanovnik BiH mora izdvojiti 11,9 konvertibilnih maraka, Slovenije 8,75 KM, a Mađarske 6,85 KM. Prosječna plaća u Sloveniji je 1074 KM, Mađarskoj 542 eura, a u BiH 509,25 eura, piše Večernji List.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa