1.6 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

ZA PODJELU – SPREMNI: KONAČNA KAPITULACIJA PRED DODIKOVIM ZAHTJEVIMA I ČOVIĆEVIM UVJETIMA

Jesu li Čović i Dodik otvorili politički tender, pa ko da više iz Sarajeva, taj će i biti partner za vlast. Znaju li probosanske, građanske, bošnjačke stranke šta hoće i šta žele u pregovorima sa Čovićem i Dodikom. Imaju li svoje uslove, plan i cilj. Imaju li bar jedan strateški projekat za početak. Jesu li se sve izgubile pred Čovićevoj sigurnosti i Dodikovoj bahatosti. Znaju li čuvari BiH iz Sarajeva i lijevi i desni i ovi sa centra šta hoće osim vlasti, premijerskih i ministarskih funkcija, direktorskih pozicija. Jeste li kapitulirali pred Dodikovim zahtjevima i Čovićevim uslovima.

Gužva u HDZ-ovom domu. Stolica viška, ali zna se da prvu drži Dragan Čović.

 • Morat ćete se mijenjat, rotirat. Ja sam svoj mandat davno stavio na dispoziciju vama – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

A ruku pružio njima. Trojki, koja predstavlja osmorku, s tendencijom rasta do devetorke, potencijalno jedanaestorke. Koncept dogovoren, program u pripremi.

Politički analitičar Žarko Papić kaže: “Veoma je bitno ići na tzv. vin-vin strategiju, strategiju u kojoj svi dobijaju. Novi pristup, nova matrica igra se u njiihovom, osmorkinom dovrištu, a ne u starim dvorištima, u kojim ovi igraju i pobjeđuju uvijek.”

A nakon što je dobio Dom naroda po svojoj mjeri, Čović traži vlast. Bez političke konkurencije, ojačan Miloradom Dodikom traži sve, diktira vrijeme i tempo pregovora. Ali i učesnike istih. U pozadini sa staro, dugogodišnjom političkom braćom, kako je nazivao SDA, sada je Čović službene pregovore započeo sa delegacijom prijatelja, koji više nisu isključivo bošnjačka legitimna strana.

 • Rokovi ističu i naša je želja da u vlast kako je god napravili, da je imamo do kraja ove godine – tvrdi Čović.
 • Postigli smo visok nivo saglasnosti da buduće vlade imaju konretan program i kontetan plan djelovanja, a ne da se formira Vijeće ministara ni Federalna vlada ni vlade na drugim nivoima samo na osnovu toga što ima dovoljan broj zastupnika, dovoljan broj ruka i podjela resora – naveo je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.
ZA PODJELU – SPREMNI: KONAČNA KAPITULACIJA PRED DODIKOVIM ZAHTJEVIMA I ČOVIĆEVIM UVJETIMA

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković kaže: “Ovaj neki novi pristup, jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima u BiH napokon može smanjiti taj prostor populizma u kojem profitiraju samo interesne grupe i pojedinci i da naši kvalitetni dogovori programski mogu donijeti rješenja od kojih će korist imati svaki građanin ove zemlje jednako na cijelom prostoru BiH.”

U tom pristupu bez teških političkih tema, a programe će međusobno stranački usaglašavati, odnosno tek definirati jer je to uvjet za formiranje vlasti. Dok oba bloka nude programe koji će državu voditi u EU a građanima ponuditi bolji standard, jasno je da će uslov svih uslova za konačno koaliranje biti stare nove teme, starih novih partnera – Izborni zakon i državna imovina.

 • Ja mislim da je pozicija HDZ-a i SNSD-a u budućim pregovorima slabija nego što nam se čini. Volio bih da sam u pravu, ne mogu biti siguran naravno, samo zato što je njima puno više stalo da budu na vlasti nego recimo osmorki koja ima ili program ili nećemo zato što njima je opstanak na vlasti uslov da opstanu kao političke organizacije. Osmorci nije – pojašnjava za FTV Papić.
ZA PODJELU – SPREMNI: KONAČNA KAPITULACIJA PRED DODIKOVIM ZAHTJEVIMA I ČOVIĆEVIM UVJETIMA

Od onih koji su zbog blokada federalne i državne vlasti završavali na crnim listama, Čović i Dodik su se nametnuli kao oni koji uvjetuju buduće konture vlasti. Prvo program pa fotelje- priča je to dok prebrajaju ruke. Kada šešir odluči ko je vrećina u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda trgovina tek počinje. A Čović je već uspostavio cijenu. I opet PAKET. Izborni zakon , žene u vlasti te drugi metod raspodjele mandata po nacionalnim kvotama, naravno u koris HDZ-a. Džentlmenski.

 • Naš paket će biti i mislim da ćea sadržavati tri elementa. Prvi je EU integracija u sklopu kojih je Izborni zakon i djelimično promjene Ustava. To je paket, to je uvjet da znamo da to moramo završiti ako želimo da znamo da želimo biti zajedno u vlasti. Drugi je paket funkcioniranje prave države – naveo je Čović.
 • Nije se na sastanku ništa konkretno razgovaralo i da kažem odmah i SDP smatra da je rješavanje pitanja Izbornog zakona jedno od ključnih pitanja u BiH. To treba rješavati, o tome se treba razgovarati. Ne bježimo od te teme. Naravno da različito gledamo na neke stvari SDP bi bio najsretniji da imamo jednog predsjednika države, jednu vladu, jedan parlament i lokalni dio vlasti – istakao je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao: “Razgovarate s pogrešnom osobom. Baš me briga za te kvote. Ja vam sada govorim, Našoj stranci je program broj jedan.”

A SNSD-u, Čovićevom sigurnom partneru, na državom nivou, broj jedan je državna imovina i energetski projekti. Bez saglasnosti da gradi gdje želi i šta želi Dodik neće ni sjedati za pregovarački sto. Od optimističnog Čovićevog novogodišnjeg roka, do Dodikovog majskog.

 • Ja mislim da do maja neće biti konstituisani organi BiH. Vidim da ovi tamo muslimani se pate ko će, šta će. Oni bi kao nešto određivali po ustaljenim oblicima, a mislim da oni ni sami sada nisu u poziciji da oni ništa određuju i da će blok Srbi-Hrvati odlučiti ko je taj tamo od muslimana koji će ući u zajedničke institucije, o tome ćemo pričati a ne oni. Dakle, ovdje ćemo mi birati ko će ući – tvrdi Dodik.

Dakle, u međuprostoru trajat će prebrojavanje i prelijetanje iz stranke u stranku. Između onih koji su protiv SDA i uz njih. A te podjele su ono na što dvojac Čović – Dodik i računaju.

 • SNSD je uvidio da postoji da kažem nažalost RAZLAZ da kažem između ovih 8 političkih stranaka i SDA. SDA sa DF u ZDK-u ima 12 zastupnika, a 8 političkih stranaka ima 13 zastupnika. To pokazuje da jedni bez drugih niti treba da idemo niti bi smjeli da idemo, posebno ne nakon ovakvih izjava koji dolaze od strane lidera SNSD-a. Uvidio je da tu postoji neki razmimoilaženje što ne bismo smjeli sebi dozvoliti. Žalosno je da evo SNSD i HDZ šalju poruke da će oni odlučiti ko će biti partner – smatra potpredsjednik SDA Adil Osmanović.
 • Ne komentarišem izjave gospodina Dodika. On je sigurnosna prijetnja. Bilo bi idealno da taj čovjek ode sa političke scene, to smo rekli 100 puta i nemam namjeru komentarisati njegove izjave koje vrlo često vrijeđaju veliki broj građana, normalne ljude, žrtve. Prema tome ne zanima me šta je on rekao. (Ali vi ste zajedno sa Trojkom i HDZ-om) To će biti stvar pregovora, mala je vjerovatnoća da cemo mi biti sa SNSD-om u koaliciji. Ne želim ništa isključiti, ali mislim da je mala vjerovatnoća. Ovo sto je nama tenutno fokus je formiranje Federalne vlade –  dodaje Forto.

Crvene linije, pakete, uslove pregovarači za sada ne otkrivaju. Da li će ih staviti na Čovićev sto, neki već sutra i da li ih uopšte imaju? Političku snagu imaju, ali da li je ona dovoljna da stane na crtu onih koji unazad nekoliko godina crtaju podjele BiH?

 • Ne mogu govoriti u ime drugih stranaka, nama je crvena linija zapravo progam šta će biti u programu, a šta ce biti u programu je stvar pregovora. Što se tiče državnog nivoa, najvažnije je da idemo u Evropu, to je prioritet broj jedan, to je crvena linija – naglašava Forto.
 • 28 zastupnika, koliko se bira iz Federacije BiH u Predstavnički dom, 24 posanika su iz probosanskih stranaka i naravno to treba iskoristiti, takav jedan politički kapacitet da ukoliko bi ova koalicija SNSD-HDZ kao što najavljuju krenula u nekom pravcu destruktivnom da se to sve zaustavi – ističe Osmanović.

Čović i Dodik sada su jasno nacrtali svoje crvene linije i uslove te ispostavili fakturu za potencijalne partnere pod matricom – ko da više.

U politici blokovskih podjela dva naspram jednog, blok ozidan dugogodišnjim strateškim partnerstvom za sada diktira tempo. Pitanje je hoće li i njemu doći do iskaknja, pa bi Čović osim okretanja leđa SDA, to isto, kao i 2014 godine mogao učiniti SNSD-u? Može li to biti crvena linija osmorke, čije članice i u stranačkim dokumentima imaju cilj- ne nacionalnim strankama? Ko će biti legitimna parlamentarna većina, bošnjački ili probosanski blok i koji će biti odgovor na čvrsti srpsko-hrvatski blok?

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 3 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa