VUKANOVIĆ SE NA HAYATU OBRUŠIO NA SCHMIDTA: ON JE KRIV ZA IZBORNU KRAĐU!

Predsjednici tri političke opozicione stranke iz RS (PDP, SDS, Lista za pravdu i red) Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović, danas su podnijeli i prijavu Tužilaštvu BiH vezano za organizovanu izbornu krađu.

O ovim temama u našoj emisiji Otvoreni studio razgovarali smo sa Nebojšom Vukanovićem, aktuelnim zastupnikom u NSRS.

Vukanović je kazao da su danas podnijete krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv 100 lica zbog kako kaže, brutalne krađe glasova i prekrajanja izborne volje.

vukanović se na hayatu obrušio na schmidta: on je kriv za izbornu krađu!
VUKANOVIĆ SE NA HAYATU OBRUŠIO NA SCHMIDTA: ON JE KRIV ZA IZBORNU KRAĐU!
  • Podnijeli smo prijave protiv više od 100 lica, na čelu sa Milorad Dodikom, Obrenom Petrovićem, predsjednikom SNSD-a u Doboju i Zoranom Stevanovićem, čelnikom SNSD-a u Zvorniku. Ne želim uticati na CIK, ali sam svratio i predao zahtjev za ponovno brojanje glasova za sve funkcije u RS-u. Nisu krali samo za predsjednika, nego i za NSRS i Predstavnički dom. Bolje je mjesec dana još brojati glasove i imati vlast koja će biti volja građana, nego da imate vlast koja je plod korupcije i krimala – poručio je Vukanović.

Međutim, tvrdi kako nema povjerenja u Tužilaštvo i glavnog tužioca Kajganića, za kojeg kaže da je za godine provedene u Tužilaštvu RS-a podnio svega šest prijava što je tragikomično.

  • Čovjek ni po čemu ne bi trebao biti na toj funkciji. Najveći problem je nefunkcionisanje pravnog sistema i pravne države. Da pravna država funkcionira, da imamo procesuiranje političara na visokim funkcijama, koji su se obogatili i koji su razorili ovu zemlju, mi ne bi bili u ovoj situaciji. Mnogi su izdali svoju funkciju, srasli su sa mafijom i kriminalom. Predao sam desetine tužbi do sada, ali one u ladici skupljaju prašinu – naveo je

O MEĐUSOBNOJ KRAĐI GLASOVA

O tvrdnjama da je u nekim mjestima i Dodiku rađeno kao što je Jeleni Trivić, Vukanović kaže kako su greške moguće, ali da postoji mogućnost da su neki članovi biračkih odbora pogrešno unijeli broj glasova ili nisu dobro prebrojali.

vukanović se na hayatu obrušio na schmidta: on je kriv za izbornu krađu!
VUKANOVIĆ SE NA HAYATU OBRUŠIO NA SCHMIDTA: ON JE KRIV ZA IZBORNU KRAĐU!
  • Neka se hapse svi koji su učestvovali u izbornim krađama, makar oni bili ispred moje liste. Na preko 80 mjesta zabilježene su nepravilnosti, smanjivani rezultati Jeleni Trivić, a povećavan rezultat Dodiku. Mislim da je tu glavni krivac Schmidt, jer da su uvedeni skeneri, danas ne bi bili u ovom problemu. Bez procesa digitalizacije, nemoguće je sprovesti fer i legitimne izbore. Izlaz iz krize je prost, neka se procesuiraju svi koji su učestvovali u izbornim krađama. Ne tražimo ništa drugo osim da se postupa po zakonu – kazao je Vukanović za ‘Otvoreni studio’.

Smatra kako Jelena Trivić kao pojedinac ne može promijeniti sistem, ali je ključna funkcija predsjednika da se formira nova vlada i da se postave novi ljudi.

  • Insistirali bi na ključnim zakonima, pravio bi se radikalan zaokret, jer bi se uprava posvetila problemima običnog čovjeka, a ne određene političke klijentele. Ako su zloupotrebe velike, tražimo da se ponove izbori, da se uvedu mjere koje bi onemogućile brojače da prepravljaju izbornu volju građana – pojašnjava.

O SLIKAMA RATNIH ZLOČINACA NA PROTESTIMA U BANJOJ LUCI

Što se tiče slika ratnih zločinaca na protestima opozicije u Banjoj Luci, Vukanović kaže da nije vidio takve slike, te navodi kako je nevjerovatno da se uvijek neke stvari pokušavaju skrenuti na nacionalnom temelku.

vukanović se na hayatu obrušio na schmidta: on je kriv za izbornu krađu!
VUKANOVIĆ SE NA HAYATU OBRUŠIO NA SCHMIDTA: ON JE KRIV ZA IZBORNU KRAĐU!
  • Vodio sam kampanju koja je radikalna i koja se zasniva na istinskom pomirenju odnosa. Težimo ka tome da se napusti ciklusni talas mržnje. Najavio sam da ću razgovarati s ljudima i u Federaciji. Doprinosimo normalizaciji odnosa, da ne gajimo mržnju, da se oda počast svim žrtvama. Na ovim protestima nije bilo nikakve retorike koja bi bilo koga ugrozila. I tokom kampanje i godinama prije sam radio na pomirenju i vrijeme je da dođe nova vlast koja nije opterećena ratnom prošlošću. Da učimo djecu i buduće generacije da se ne ponove ratna dešavanja iz prošlosti – zaključio je Nebojša Vukanović.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

hayat.ba

drugi upravo čitaju