Vučić: Viškove hrane i energije ćemo dijeliti s Albanijom i Makedonijom

SRBIJA, Albanija i Sjeverna Makedonija dogovorile su formiranje zajedničkog povjerenstva kako bi si međusobno pomogle u suočavanju s prijetnjom nestašice energenata i hrane ove zime zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, priopćeno je danas.

Na summitu inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu srpski predsjednik Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dogovorili su formiranje tijela koje će služiti za dijeljenje viškova energije i hrane.

Vučić: Sve naše je dostupno Makedoniji i Albaniji

 “Sve će naše biti dostupno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i obrnuto”, kazao je Vučić na novinskoj konferenciji.

Srbija gotovo u potpunosti ovisi o uvozu ruskog plina, a oko 70% svojih potreba za električnom energijom proizvodi u starim termoelektranama.

Sjeverna Makedonija oslanja se na fosilna goriva i hidroenergiju, a ovisna je i o uvozu električne energije. Albanija većinu električne energije proizvodi u hidroelektranama.

Rama: Tražit ćemo pomoć od EU

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će tri zemlje zatražiti od EU da im pomogne prebroditi zimu.

“Najbolji scenarij za Albaniju bio bi pola milijarde eura (u dodatnoj potrošnji) za… kontinuiranu opskrbu električnom energijom”, rekao je Rama.

“Pozivam EU da ne ponovi sramotno ponašanje iz pandemije kada su se zemlje zapadnog Balkana morale okrenuti Kini, Rusiji i Turskoj”, dodao je.

Inicijativu, ranije nazivanu i Mini Shengen, koncem 2019. pokrenuli su premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u namjeri da, slijedeći europske vrijednosti o slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, uzajamno olakšaju poslovanje gospodarstvu i putovanje građanima triju država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju