18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

Vučić se obraća naciji: Kosovo ulazi u UN, za Srbiju je nezavisnost neprihvatljiva

(Patria) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji danas iz Palate Srbije.

Što se Kosova i Metohije kazao je da pozicija Srbije postaje sve komplikovanija.

"Kako smo predvidjeli prije osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati da riješe problem Kosova ulaskom u UN, a drugo je da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimira Putina. Kada sam rekao da se mijenja arhitektura razgovora, onda su me demantovali iz EU. Suštinski se mijenja, jer mi danas imamo prijedlog Francuske i Njemačke i taj prijedlog je da mi moramo da razmišljamo. Ne možete da bacite kroz prozor prijedlog dvije najmoćnije države Evrope, ali ne mogu reći ni da ga možemo prihvatiti.

U dva kolosijeka će se ići. Jedan je taj da se ide na sve albanske teme. Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU upravlja procesom rješavanja statusa Kosova i Metohije. Nismo uspjeli na dnevni red da postavimo Zajednicu srpskih opština. Ne mogu da ulazim u detalje, ali je suština u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i organizacije uključujući UN. Srbija bi dobila brzi ulazak u EU, i značajne ekonomske koristi. Ono što je stav Srbije je da moramo da razgovaramo. Moramo da radimo na pomirenju s Albancima, rekao sam da je za Srbiju i zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posljedice. Bilo bi dobro da se mi ne bunimo i ispalo bi da smo saglasni s članstvom Kosova", kazao je Vučić. 

Dodao je da Amerikanci povećavaju svoje vojno prisustvo na Kosovu, a da su dolazili i Britanci. 

"Oni kažu da dolaze da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. To je jasan signal Srbima na Kosovu. Mi smo poruku razumjeli i razumjeli smo dobro da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Nama kao državi ne preostaje ništa drugo nego da se pozivamo na javno pravo. Pozicija srpskog naroda na KIM-u je takva da ne moram ništa da govorim. Zbog akcija koje Priština sa svojim saveznicima iz Kvinte preuzima na međunarodnom nivou, mi imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova. Nastavit ćemo da radimo svoj posao. Jer će velike sile napadati svaku takvu odluku. Ono što nas čeka, a obmanjuju nas da je to zbog Rusije, jedan širi plan, 2. i 3. novembra očekujte da počne procedura prijema Kosova u Savjet Evrope.  Mogu da nam uzmu sve, ali mi ćemo da se borimo, da čuvamo svoju zemlju, svoje granice, izgledi su nam mali. U ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstva u UN", kazao je Vučić. 

Govorio je i o situaciju s naftom i odluka u Pragu.

"Naftovod Janaf nije spojen s Mađarskom. Nemamo naftovod na jugu. Potrebna su nam velika ulaganja u narednih šest godina uložit ćemo 12 milijardi eura. Mi smo sada vidjeli da poslije godina pouzdanog izvora snabdijevanja naftom, Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdjevač. Moramo da krenemo u diverzifikaciju nafte. Premijer Orban i ja ćemo krenuti u izgradnju naftovoda kako bismo mogli da budemo prikopčani sa Mađarskom i da možemo da biramo šta je povoljnije. Moramo da gradimo i naftovod kroz Sjevernu Makedoniju do Drača", kazao je Vučić. 

Vučić je kazao da Srbija ima rezerve nafte dovoljnih za 75 dana ukoliko bi neko prekinuo dovod nafte i 59 dana za benzin. 

 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa