-4.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

VSTV bez komentara o Čavari: Procedura izbora sudija Ustavnog suda FBiH treba biti ispoštovana

(Patria) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće u dva navrata okončalo je konkursnu proceduru za izbor sudija Ustavnog suda FBiH. U svjetlu nedavnih događaja i aktivnosti koje preduzima predsjednik FBiH Marinko Čavara kada je riječ o izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH, iz VSTV-a su na upit Patrije kazali da ne žele komentarisati postupanje ostalih tijela nadležnih za postupanje u ovoj procesuri.

Iz VSTV-a su podsjetili da je procedura imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine utvrđena Ustavom Federacije BiH i ista bi trebala biti ispoštovana.

„Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, nakon provedene konkursne procedure za imenovanje troje (3) sudija Ustavnog suda Federacije BiH shodno odredbama člana 17. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, ispunilo zakonsku obavezu slanja liste uspješnih kandidata, usvojene 16. oktobra 2019. godine na sjednici VSTV-a BiH, nadležnom organu, te nakon provedene konkursne procedure za imenovanje jednog (1) sudije Ustavnog suda Federacije BiH, također ispunilo zakonsku obavezu slanja liste uspješnih kandidata nadležnom organu, koja je usvojena 24. februara 2021. godine na sjednici VSTV-a BiH“, kažu iz VSTV-a.

U postupku izbora i predlaganja kandidata, u skladu sa Ustavom FBiH, VSTV BiH na zahtjev Ustavnog suda Federacije raspisuje i provodi konkursnu proceduru, te sačinjava listu kandidata koju dostavlja Ustavnom sudu Federacije na mišljenje. Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o listi predloženih kandidata, VSTV BiH sačinjava konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, imenuje sudiju, te odluku dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih delegata.

  Tunel Prenj gradit će se šest godina, čime će se kompletirati izgradnja Koridora Vc u FBiH

Ustav FBiH jasno propisuje nadležnosti predsjednika FBiH gdje se navodi i imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije na prijedlog kandidata od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Ustavni sud FBiH se sastoji od devet sudija, od kojih su najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda Ostalih.

Također u okviru Ustavnog suda FBiH formira se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa (Vijeće) koje čini sedam članova, i to  po dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda Ostalih. Za imenovanje sudije za člana Vijeća za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu Federacije, potrebna je potvrda imenovanja od oba Doma Parlamenta FBiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt 8. avgusta je uputio pismu predsjedniku FBiH Marinku Čavari u kojem je jasno precizirao da postoje liste VSTV-a.

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) je dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva otvorena upražnjena mjesta, uključujući na dan 16. oktobra 2019. godine listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine. Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Stoga Vas pozivam da dovršite, bez daljeg odlaganja, imenovanje sudija na upražnjenim mjestima. Samo postupanjem u skladu s Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za iznalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje", naveo je Schmidt. 

  Dok korupcija i kriminal cvjetaju u policijskim redovima, direktori i zamjenici rotiraju pozicije

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa