13.8 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

VLADAJUĆE STRANKE BUNDESTAGA: AKCIJE DODIKA I ČOVIĆA IMAJU ZA CILJ UNIŠTITI BIH, TO JE NEPRIHVATLJIVO

  • Navodne etničke razlike eksploatiše nacionalistička politička elita zemlje u ‘srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj’ stranci, pojačava retoriku i eksploatišu je za samobogaćenje i održavanje na vlasti – navode u zajedničkom zahtjevu.

Podsjećaju da su reforme u našoj zemlji decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju.

Navode da se pojedini politički lideri “sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – također kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne”.

  • Posebno, političke akcije političara poput člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ-a BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom stanovnika različitih naroda. To je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi i to je neprihvatljivo te zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih članica i međunarodne zajednice – navedeno je.

Poslanici, između ostalog, pozivaju Vladu Njemačke da pozove političko rukovodstvo BiH na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija.

  • Ona bi također trebala nastaviti da se energično zalaže za to da sankcije EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Pored toga, od političkih lidera Srbije, također u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u BiH – naveli su.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak Berlinskog procesa i jačanje Ureda visokog predstavnika.

Na kraju se zaključuje da bi “Savezna vlada također trebala ispitati obnovljenu podršku njemačkih oružanih snaga za operaciju EUFOR Althea kao signal podrške Njemačke”.

-

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa