Vladajuća koalicija u BiH pred prvom velikom krizom zbog Dodika

TRI STRANKE koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji u Bosni i Hercegovini danas su oštro reagirale na odluku parlamenta Republike Srpske (RS) da usvoji zakon kojim zabranjuje provedbu presuda državnog Ustavnog suda.

Postupak parlamenta RS-a, koji je iznudio predsjednik tog entiteta Milorad Dodik u nastojanju da potkopa rad Ustavnog suda BiH jer nije zadovoljan njegovim odlukama, doveo je do prve velike krize u vladajućoj koaliciji.

“Ovo je službeno početak destrukcije ustavnog poretka BiH”

Od koalicije uspostavljene nakon izbora 2022. godine očekivalo se da napokon pokrene reformske procese u zemlji. “Ovo je službeno početak secesije entiteta RS-a i početak destrukcije ustavnog poretka BiH”, izjavio je predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić. 

Oglasili su se i iz američkog veleposlanstva izjavom u kojoj su ocijenili kako je zakon usvojen u RS-u “bezobzirni napad na Daytonski sporazum”. Naveli su će SAD odlučno braniti teritorijalni integritet i suverenitet BiH a da će posljedice snositi svi oni koji ruše Dayton.

“Otvoreni udar na ustavno-pravni poredak BiH”

Odmah nakon toga u zajedničkom reagiranju SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) rekli su kako usvajanje zakona o zabrani provedbe presuda Ustavnog suda predstavlja grubo kršenje ustava BiH, Daytonskog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju kako je sasvim jasno da niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke i rad tijela na državnoj razini a kao krivca za sadašnju krizu izravno prozivaju Dodika.

“Iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u RS-u krše temeljne odredbe Daytonskog sporazuma. Takav pristup pokazuje da se ustvari ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja”, stoji u reagiranju.

Tri vladajuće stranke pozvale visokog predstavnika da djeluje

Tri vladajuće stranke smatraju kako je ovime izravno ugrožen mir u BiH pa su pozvale visokog predstavnika Christiana Schmidta da djeluje i spriječi posljedice takvog ponašanja. 

Isti poziv uputili su Tužiteljstvu BiH tražeći da bez odugovlačenja reagira na očevidni pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka države, tim prije što je i neprovođenje odluka Ustavnog suda kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna do pet godina.

“Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo”, stoji u priopćenju “trojke” uz poruku Dodiku da u ovim okolnostima u parlamentu BiH sigurno neće biti rasprave o novom zakonu o Ustavnom sudu kako on to ultimativno zahtijeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju