31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

Vlada KS subvencionira boravak djece u vrtićima, privatni dižu cijene i za 30 posto

SARAJEVO, (Patria) – Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo obavještavaju da će od ove godine biti omogućen online upis djece u vrtiće, a u pripremi je i program Vlade KS kojim se namjerava subvencionirati boravak sve djece koja pohađaju registrovane predškolske ustanove.

“Pojašnjavamo kritične tačke u vezi sa poskupljenjima cijene u predškolskim ustanovama, jer je ovo sufinansiranje namijenjeno roditeljima, djeci, porodicama i efekte sufinansiranja moraju osjetiti porodice. Razumijemo da su neka poskupljenja neizbježna, ali nećemo tolerisati oportunističke odluke pojedinih vlasnika privatnih predškolskih ustanova. Ministarstvo privrede ima programe podrške za poduzetnike, a ovaj program namijenjen je sa tendencijom podizanja standarda roditelja/stratelja/hranitelja djece predškolskog uzrasta te omogućavanje ravnopravnog učešća žena u prilikama za zapošljavanje", navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Ističu da će o svim novinama u vezi s upisom djece roditelji biti blagovremeno obaviješteni putem zvanične web stranice Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Ministarstvo je pripremilo i set odgovora na često postavljana pitanja roditelja vezanih za upis djece u predškolske ustanove, kao i za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama za školsku 2022/2023. godinu.

PROČITAJ  Rezolucija EPP-a kontra Čovića: Nema 'legitimnog predstavljanja', lideri da osiguraju fer izbore

“Da li djeca koja u školskoj 2021/22. godini nisu imala subvenciju, a korisnici su usluga neke od privatnih ustanova, imaju pravo na subvenciju u narednoj školskoj godini”, jedno je od najčešće postavljanih pitanja.

Iz Ministarstva su pojasnili da je programom Vlade Kantona Sarajevo planirano da sva djeca koja koriste usluge privatnih predškolskih ustanova imaju pravo na sufinansiranje boravka, pod uslovom da privatna predškolska ustanova nije uvećala cijenu boravka za više od 10% u odnosu na cijenu od prošle godine.

Odgovori na ostala, često postavljana pitanja dostupni su na: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-djece-u-predskolske-ustanove-i-program-sufinansiranja-boravka-djece-u

-Click Here To Join Native Media

Roditelji sve upite mogu slati na email: [email protected]

Tokom dana na društvenim mrežama oglasili su se brojni roditelji koji navode da su ih privatni vrtići obavijestili o promjeni cijene od septembra koje su veće i za 30 posto. Takvu odluku pravdaju rastom svih tekućih troškova, energenata, hrane…

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa