26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Viola fon Kramon kritizirala EU: Zbog vaše odluke sretan je samo tip u Kremlju

(Patria) – Viola fon Kramon (von Cramon), zastupnica u Evropskom parlamentu iz grupe Zelenih koja je ove sedmice bila u posjeti BiH kazala je da je EU poslala katastrofalan signal zemljama Zapadnog Balkana ne dodjeljujući kandidatski status. 

– Dopustite mi da to kažem ovako. Odluka o Moldaviji i Ukrajini je, eto, vrlo jeftina. Ništa ne košta dati im status kandidata u geopolitički vrlo napetoj situaciji. Oni mogu s ovim statusom kandidata u čekaonici, kao što smo vidjeli kod Turske i zapadnog Balkana, zauvijek. 

Status kandidata najmanje je što su čelnici EU mogli učiniti, bez ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo EU i za Ukrajince, dok oni vode ovaj strašni rat – istakla je za Euroactiv.

Fon Kramon je istakla da je ovaj samit za zemlje zapadnog Balkana bio potpuni neuspjeh.

– Moram priznati da sam užasno razočarana, a kad se Komisija nazivala geopolitičkom komisijom, daj, ovo je šala. Gledajte, pustili su ih da putuju u Brisel, njih svih šest, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili.  Ni BiH nije dobila status kandidata, što je još gore, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine. Ovo je stvarno katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna iz ove situacije, a ovaj tip sjedi u Kremlju – naglašava Fon Kramon.

-

Komentarišući inicijativu "Otvoreni Balkan", Fon Kramon je rekla da se ona ne temelji na načelima, na standardima i kriterijima.

– Ako nastavimo s tim, zapravo bismo potkopali proces pristupanja EU koji je zasnovan na zaslugama – dodala je Fon Kramon za Euroactiv.

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa