5 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Vijeće ministara BiH o Nacrtu budžeta za 2022, novcu za izbore i radu OSA-e

SARAJEVO, (Patria) – Sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana danas s početkom u 12 sati. Prije sjednice bit će održan Kolegij na kojem će se razmatrati prijedlog ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se na dnevni red uvrsti i Odluka o izdvajanju 12,5 miliona KM za potrebe provođenja izbornog procesa Centralnoj izbornoj komisiji koja još uvijek nema osigurane finansije iako je zakonski rok bio 19. maj. Milorad Dodik sinoć je najavio da će odluka biti usvojena. Nije poznato da li je postigao neki dogovor sa Draganom Čovićem jer ne žele rizikovati da visoki predstavnik nametne odluku, kao i da budu proglašeni kočničarima izbornog procesa u komunikeu PIC-a koje zasjeda 7. i 8. juna ili su poslušali poruke iz EU koja je pozvala da se usvoji posebna odluka. 

Ukoliko bi danas ministar finansija i rezora Vjekoslav Bevanda odbio dati podršku ovoj odluci to bi bio treći put da se spriječava osiguranje neophodnih finansijskih sredstava CIK-u. Bevanda tvrdi da je odluka nezakonita te je pozvao na usvajanje Nacrta budžeta za 2022. koji je na današnjem dnevnom redu. No, u Nacrtu je smanjen budžet za CIK i ukoliko se ne promijeni predviđeni iznos neće biti dovoljno novca za provođenje izbora. S druge strane, za bilo kakvu izmjenu potrebno je dodatno vrijeme što usporava cijeli proces usvajanja budžeta koji u Nacrtu ide Predsjedništvu BiH i koje ga može vratiti na doradu, pa tek onda prema PS BiH na usvajanje u oba doma. 

  Gorivo u BiH opet poskupljuje, minimalno poskupljenje šest feninga

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (materijal sa oznakom tajnosti), Godišnja platforma o obavještajno – sigurnosnoj politici za 2022. godinu (materijal sa oznakom tajnosti) i Prijedlog programa rada Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu (materijal sa oznakom tajnosti).

Strane ambasade kao i Evropska unija pozvale su vlast da osim Nacrta budžeta usvoje i posebnu odluku o izdvajanju sredstava za izbore koji moraju biti održani 2. oktobra. Moguće je da će, ako se vlast i danas ogluši odnosno ako se nastave blokade HDZ-a, svoje ovlasti iskoristiti visoki predstavnik Christian Schmidt te obavezati vlast svojom odlukom da odmah osiguraju sredstva za izbore. Ali to se ne očekuje prije srijede kada se okončava dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira (PIC). 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa