18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

Videtič: Maske su pale, EU je ostavila BiH da sama radi težak posao

(Patria) – Miran Videtič, politički komentator iz Slovenije razočaran je jučerašnjim glasanjem u Evropskom vijeću ali i stavom Evropske unije da BiH ne dodijeli kandidatski status, dok su to dobile Ukrajina i Moldavija.  

„Predsjednik Slovenije Borut Pahor je javno aktivirao tu ideju na sigurnosoj konferenciji i BiH u Sloveniji ima prijatelja. Kad su i druge države glasale vidi se da je EU u jednoj strašnoj situaciji gdje ne znamo prepoznati potrebe EU, ali više potrebe Bosne i Hercegovine. Nadao sam se da će doći do jedne politčke odluke, budimo pošteni BiH nije baš u situaciji da uđe u EU, ali nadao sam se odluci kao kad su bile u pitanju Bugarska i Rumunija“, kazao je Videtič za OBN info.  

Iznenađen je što je na listi zemalja koje su se usprotivile kandidatskom statusu BiH i Njemačka.

„Jako sam se iznenadio što se na toj listi našla i Njemačka i jako sam se razočarao tom odlukom njemačke vlade. Ali to je slika i prilika odnosa u EU, imamo ranjenog Macrona, ne baš jaku njemačku vladu i čak u Evropskoj uniji se traži neko treći ko može, da tako kažemo, povući most iz tog blata“, napominje.  

S druge strane obradovalo ga je što je Poljska podržala ideju Slovenije pa i Hrvatska u vezi kandidatskog statusa BiH.

„Sada padaju maske. Nadao sam se da će EU dati poticaj za promjene u BiH, ali izgleda da ćemo opet prijatelje u BiH ostaviti da sami rade težak posao“, zaključio je Videtič.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa