Velika većina ljudi ne podržava štrajk sudaca i tužitelja, kaže nova anketa

VELIKA većina građana ne podržava bijeli štrajk sudaca, pokazala je nova anketa koju je predstavio HRT.

Istraživanje je od 24. do 26. siječnja provela Promocija Plus na uzorku od tisuću ispitanika uz mogućnost pogreške +/- 3,04% i razinu pouzdanosti od 95%.

Gotovo 65% anketiranih ne podržava štrajk

Suci za sada nastavljaju sa štrajkom koji prema ovom istraživanju ne podržava gotovo 65% ispitanika. Četvrtina ispitanih podržava ovakvu situaciju koja za posljedicu, prema Ministarstvu pravosuđa, ima 21% otkazanih ročišta. 10% ispitanika ne zna kako se postaviti prema bijelom štrajku sudaca.

Od velike većine koja ne podržava štrajk, njih 28% smatra da razloga za njega nema, ponajprije zato što suci već sada imaju velike plaće. Gotovo 25% navodi da slabo i sporo rade te donose loše odluke, a 23% ocjenjuje da suci traže veće plaće, a ne govore o povećanju učinkovitosti.

Kod približno 11% prevladava mišljenje da štrajk ugrožava građane i njihova prava. Samo malo manji postotak ispitanih, njih 7,3%, šalje poruku da nije u redu da suci postavljaju ultimatume i ucjenjuju. 5,5% ne podržava štrajk koji ulazi u drugi tjedan, no nemaju odgovora zašto.

Nisko povjerenje u pravosuđe

Postavljeno je i pitanje povjerenja u hrvatsko pravosuđe.

Čak 64% ispitanika nema nikakvo povjerenje u pravosuđe. Četvrtina ima osrednje povjerenje. Ima i onih kod kojih povjerenja ne nedostaje, no takvih je vrlo skromnih malo manje od 6%. Sličan je postotak ispitanika koji ne mogu procijeniti.

44% ispitanih smatra da je korupcija najveći problem hrvatskog pravosuđa. Malo manje od trećine misli da su to dugotrajni sudski procesi. U manjim udjelima slijede ocjene o lošim zakonima, 6,6%, lošim nestručnim sucima 5%, te neujednačenoj sudskoj praksi koju prepoznaje 4,6% građana.

Kao problemi marginalno se spominju način i reizbor sudaca, ispod 2%. Samo 0,8% kao problem vidi male plaće sudaca i ostalih djelatnika u sudstvu. Pola posto ispitanika navodi i prostorno-tehnološke uvjete rada. Malo više od 5% ne zna kako bi odgovorilo na postavljeno pitanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju