VELEIZDAJA POLITIČKOG SARAJEVA I VIŠKOVIĆEV DRŽAVNI UDAR Dobrodošli u Saveznu državu Republiku srpsku i Federaciju BiH!

Piše: Rasim Belko


Upozoravali su ih mnogi. Apelovali da iskoriste priliku koja se pružila nakon persude čelnicima Srbije za UZP, čime je definisan karakter rata u BiH – nedvosmisleno dokazana agresija Srbije.
No, umjesto pokretanja i osmišljavanja strategije na ozbiljnim analizama i rada na preustroju Bosne i Herceovine, političko Sarajevo djeluje u dva pravca – jedni na nižim nivoima igraju ulogu HDZ-ovih konkubina, drugi, takozvani reformski, na federalnom i državnom nivou srljajući vode Bosnu i Hercegovinu u konačnu podjelu.

I ako se nakon ovog teksta budu pitali “šta smo to mi izdali”, pročitajte im rečenicu Dodikovog Radovana Viškovića, premijera entieta Rs (dejtonske kategorije – 49 posto agresijom okupirane teritorije BiH).

A rečenica glasi: “Mislim da bi u narednom periodu trebali bar jednom u šest mjeseci da imamo sjednice dvije vlade. Ima mnogo pitanja koja su od interesa za građane jednog i drugog entiteta. Kada se dvije vlade usaglase oko jednog pitanja, onda bi Vijeće ministara trebalo samo da realizuje dogovoreno”.

Za neupućene, a većina ih je takvih u tzv. probosanskom bloku, ovo je najava državnog udara, promjena ustavno – pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i ulazak u koncept zajedničke, sastavljene države.

Jer, ono što Višković najavljuje je državni udar u pokušaju, s obzirom da izrečeno možemo čitati kao najavu razvlaščivanja državnog nivoa i pretvaranja u zajedničke institucije koje će funkcionisati pro forme. Istovremeno, te institucije, po onom što Višković najavljuje, bile bi samo protočni bojler dogovora na entitetskom nivou, a to je zapravo ozbiljan ulazak u koncept sastavljene države, odnosno prelazak na model “Savezne države Republike srpske i Federacije BiH”.

To je onaj model po kojem su funkcionisale Srbija i Crna Gora nakon raspada Jugoslavije, a znamo kako je ta zajednička država završila – disolucijom bez oružanog sukoba. A takvu disoluciju najavljuje Milorad Dodik, a nakon Viškovićeve najave, sve je jasnije da Dodik ozbiljnim koracima ide u neeskalacijsku disoluciju.

HALO! Ima li u onom što je ostalo od probosanskog bloka i minimum snage da se okrenu države i ad acta stave fajtanje za pozicije na lokalnim nivoima. Jer, nećete gospodo iz političkog Sarave biti u mogućnosti prebacivati odgovornost na one koji su sada vlast. Oni su već zalutali ili bili prisiljeni da zalutaju. Svejedno. Odgovornost vas koji ste ostali izvan tog bloka će biti i veća, jer ste znali da oni srljaju, ali vas nije bilo briga. A to je također izdaja, jer nedjelovanje je također zločin. A pustiti državu niz vodu je zločin veleizdaje.

I nemate mnogo vremena, izgubili ste ga igrajući šićarski rulet dok su pored vas prolazili talasi koji u nepovrat nose državnost Bosne i Hercegovine. I za badave se možete pozivati da su Bošnjaci žrtve genocida, dvostrukog UZP-a i agresije, da je visoki predstavnik izvršio atake na Ustav, da je Dodik secesionista, da ga Čović slijedi…

Ta priča više ne pije vode, ako je ikada i pila. Međunarodna zajednica je očigledno shvatila da je anemija političkih ideja političkog Sarajeva koncentrirala dovoljno poslušničkih snaga koje će djelovati na realizaciji modela za podjelu Bosne i Hercegovine. I nema sumnje da i velikom dijelu te internacionalne zajednice podjela Bosne i Hercegovine apsolutno odgovara. Odgovara i onima koje političko Sarajevo zove “strateškim partnerima sa Zapada”.

Dotjerali ste državu Bosnu i Hercegovinu do duvara, a u labirintu silnih internacionalnih interesa, samo su dva izlaza. Jedan, koji najavljuju Dodik i Višković i drugi kojim mora ići probosanska politička snaga. Ne ova postojeća, nego neka druga, koju moramo izmisliti, po skraćenom političkom kursu oposobiti i koja će u konačnici pronaći dovoljno strateških i idejnih rješenja kako da izbjegne konačnu propast države.

Ta nova snaga mora biti svjesna da svjetska moć neće doći u Sarajevo sama po sebi. Ona se mora tražiti, kupovati. A to se ne može učiniti bacanjem vremena i resursa u minderanju po kafanama od Baščaršije do Marindvora.

Republika srpska, kao odlučniji dio savezne države, očito je povukla bitan potez i najavila kojim će smjerom nastaviti djelovati. Sada je već jasno da Banja Luka igra bijelim figurama.
Političko Sarajevo, nastavi li dosadašnju politiku i praksu brzo će ostati bez figura i moći će samo isturiti bijelu zastavu. Ili bijelu traku. Svejedno, rezultat je isti, za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake, Bosance…

Sadašnja politička snaga Sarajeva pokazala je da ne može, ili ćemo mijenjati prvu postavu, ili…

nap.ba

drugi upravo čitaju