5 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Uzrok stradanja Bosne je u činjenici da su ovdje Bošnjaci muslimani većina!

(Patria) – Bojim se da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski. Jer, izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Posljednjih mjeseci u javnom diskursu sve su češće ocjene da je BiH zapela u tranziciji jer većinu njenog stanovništva čine Bošnjaci, koji su većinski i muslimani. Imali smo poruke mađarskog premijera Viktora Orbana o problemu integrisanja dva miliona bh. muslimana u EU, ali i one brojne poruke tokom rata, zbog čega je branitljima BiH bio uveden embargo na oružje. 

U kolumni na stranicama Patrije iz oktobra prošle godine profesor Esad Duraković determiniše upravo taj razlog za sporan odnos Zapada spram BiH. 

"U svemu navedenom očigledna je konstanta, konzistentnost, a ne slučajna diplomatska ili politička greška. Temeljni uzrok je u tome što je riječ o Bošnjacima kao većinskim muslimanima. Najzad se mora reći da je to suština problema. Prisjećamo se – u toj konzistentnosti – riječi britanskoga premijera Johna Majora (1993.) upućivanih njegovom ministru vanjskih poslova, Douglasu Hoggu – da neće dopustiti da „muslimani u BiH dobiju naoružanje“; priznanja visokih francuskih oficira o tome kakve su pročetničke naredbe dobivali od francuskog predsjednika Mitterrana; Tuđmana i Bobana koji su proklamirali cilj da se dio Bošnjaka pokrsti a da se poubijaju oni koji na to ne pristanu".

  Vijest o 'premišljanju' anestezija za naivne: Schmidt je dužan mnogo toga objasniti!

"Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi", poručio je tada Duraković. 

Profesor Duraković tada je napisao i da je to razlog zašto se Bosna i Hercegovina zlostavlja već duže od četvrt vijeka. 

U pomenutoj kolumni predočio je niz namjernih „grešaka“ koje su toliko konzistentne da se pojavljuju u formi morbidne političke konstrukcije:

– Bosni kao žrtvi tri susjedske istovremene agresije nametnuli ste embargo na naoružavanje 

– uskratili ste žrtvi pravo na samoodbranu, vi koji se u humanost zaklinjete.

– Kada su Bosanci ipak bili nadomak sigurna oslobođenja svoje zemlje, zaprijetili ste im NATO udarima ako pokušaju da je cijelu oslobode.

– Branitelje Srebrenice vi ste razoružali, proglasivši je sigurnom zonom UN, a potom ste upravo tu pustili najveće krvoloke da u epskim razmjerama masakriraju nenaoružane i nedužne Bošnjake.

– Potom ste te krvoloke nagradili, darivajući im na upravu baš tu oblast koju su i fizički i etički opustošili kao u svijetu antičkih tragedija. Je li to lice humanosti 20. vijeka?!

– Onda ste sazdali Republiku (taj pojam uzvišena značenja) na nepreglednom nizu masovnih bošnjačkih grobnica. Kakvoga li srama da takvom konstruktu date časni naziv REPUBLIKA!

– Zatim ste darivali najvećom svjetskom književnom nagradom – Nobelovom nagradom – Petera Handkea, prijatelja S. Miloševića, a još jednog poricatelja genocida. Velikog li poniženja za Nagradu i književnost! I kakvog smisla uopće ima umjetnost nakon takvog odlikovanja promotora genocida nad Bošnjacima?!

– Darivali ste na izuzetno visokom nivou odlikovanje Gideonu Greifu – još jednom krivotvoru i poricatelju genocida nad Bošnjacima. 

Ne sluteći koliko je blizu, profesor Duraković još tada najavljuje "krepavanje evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini", što nam ovih dana zorno pokazuje antidejtonski, diskriminatorni i antievropski nagoviještena izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koji visoki predstavnik međunarodne zajednice namjerava nametnuti. 

  RAZLOZI VARIRAJU MEĐU REGIJAMA: ONI S VEĆIM PLATAMA VIŠE RAZMIŠLJAJU O ODLASKU IZ BIH

Hoće li bosanskohercegovački muslimani zaista proživjeti sudbinu Jevreja iz Drugog svjetskog rata, s jedinom razlikom u sredstvu za provođenje zločina, ponajviše ovisi od Evropske unije, SAD i Velike Britanije. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa