Uvođenjem reklama u video streamove

– Reklama –

YouTube intenzivira svoju borbu protiv ad blockera trećih strana integrirajući reklame direktno u video tokove kako bi povećao prihode od korisnika bez Premium naloga. Ovim potezom postojeći ad blockeri u pretraživačima mogu postati manje efikasni. Ova akcija se preduzima zbog pritužbi korisnika platforme u vlasništvu kompanije Alphabet Inc., a odnosi se na preskakanje videa na kraj kada su ad blockeri aktivirani.

YouTube kombinuje reklame sa video sadržajem, prema objavi na društvenoj mreži X (ranije Twitter) od strane dodatka SponsorBlock, što omogućava gledaocima da izbjegnu sponzorisane dijelove YouTube videa. Video zapisi i reklame su uvijek bile odvojene stvari, s tim da su prve bile zaustavljene u unaprijed određenim trenucima.

Ad blockeri bi mogli imati teže vrijeme boreći se protiv reklama sa ovom novom tehnikom direktne integracije reklama u video tok. SponsorBlock je iznio zabrinutost da bi promjena vremenskih oznaka tako da uključuju trajanje reklama mogla poremetiti njegovu funkcionalnost.

Prošlog mjeseca, korisnici su se žalili na automatsko prekidanje videa ako su imali ad blockere instalirane. Problem gledanja videa sa ad blockerom aktiviranim opisan je na YouTube subredditu, gdje gledalac nije mogao preskočiti ni jedan dio videa; umjesto toga, materijal bi se brzo premotavao do kraja. Oni koji su uspjeli zaobići ovaj problem uočili su da videi puštaju bez zvuka, što im omogućava da konzumiraju sadržaj bez zvuka.

Ove akcije su vjerovatno dio šire strategije YouTube-a za borbu protiv ad blockera na globalnom nivou. YouTube tvrdi da softveri za blokiranje reklama, obično kao ekstenzije za pretraživače, krše uslove korištenja njegovih API usluga. U nedavnoj zajedničkoj objavi, YouTube je istakao svoju posvećenost održavanju tih standarda, naglašavajući štetne efekte softvera za blokiranje reklama na sposobnost kreatora sadržaja da zarađuju od svojih stvaranja. Kompanija je izdala upozorenje, upozoravajući da korisnici koji koriste takve aplikacije mogu imati problema sa baferiranjem ili moći će doživjeti poruke o grešci prilikom gledanja videa.

– Reklama –

YouTube je naglasio da njegove reklame omogućavaju milijardama ljudi da besplatno gledaju sadržaj širom svijeta, ističući važnost pravednog plaćanja kreatorima na osnovu pregleda. Sajt poziva gledaoce koji žele gledati videe bez reklama da se priključe YouTube Premiumu, koji nudi funkcije poput gledanja offline, reprodukcije u pozadini i pristupa YouTube Muzici bez reklama.

YouTube je ponovio svoj stav o korištenju aplikacija trećih strana i obećao da će poduzeti potrebne korake kako bi zaštitio svoju publiku, kreatore i platformu. Kompanija je istakla da su aplikacije trećih strana dužne poštovati njihove Uslove korištenja kako bi nastavile koristiti njihove API usluge.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

Izvor: ( itportal.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju