21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

UPOZORENJE SINDIKATA Ministrica Hota Muminović (ne)svjesno izaziva štrajk?

SARAJEVO, (Patria) – Na prijedlog ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, 16. marta 2023. godine Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo. 

U članu 109. Zakona ministrica Hota-Muminović je, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata, izbrisala stav iz važećeg Zakona koji glasi: "U proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora, članovi školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika obavezni su podržati obrazložen prijedlog vijeća roditelja, odnosno radnika koji se dobija neposrednim i tajnim izjašnjavanjem svih zainteresovanih članova vijeća roditelja, odnosno radnika". 

U ovoj situaciji se nameće nekoliko pitanja, navode iz Sindikata, te pitaju: 1. Šta je latentna namjera ministrice koja (ne)svjesno izaziva gnjev radnika jer im oduzima pravo da direktno biraju ko će rukovoditi školom? 2. Zašto niko od članova Vlade Kantona Sarajevo nije čitao ministricin prijedlog i primjedbe na isti kako bi se spriječile negativne posljedice i eventualno održavanje štrajka ili protesta u školama? 3. Zašto nije predviđena ista procedura koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora kao što je to slučaj u proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja članova školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika (član 106. stav (9) ako znamo da se ta procedura u praksi pokazala kao bolja? 4. Da li će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo uložiti amandmane na prijedlog Zakona kada budu shvatili da je u praksi u nekoliko slučajeva zabilježena vrlo negativna praksa lobiranja članova školskog odbora koja je narušila međuljudske odnose i klimu u tim srednjim školama jer se predložena odredba, koja se nalazi u važećem zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, ne primjenjuje u srednjim školama imajući u vidu da to važeći zakon o
srednjem obrazovanju ne predviđa? 

5. Da li je ministrica Hota-Muminović svjesna šta će se desiti kada javnost, a pogotovo radnici i roditelji učenika, saznaju da će zbog njene (ne)promišljenostičlanovi školskih odbora iz reda roditelja i radnika imati dodatni teret odgovornosti i odlučivanja što nije slučaj s predstavnicima Ministarstva i općine, odnosno Grada Sarajeva? 6. Da li će čelnici stranke iz koje dolazi ministrica Hota-Muminović utjecati na svoju ministricu kada saznaju da ćemo u školama posljedično dobiti situaciju u kojoj ćemo svjedočiti mitu, korupciji i nepotizmu, smanjenju demokratičnosti i disfunkcionalnosti u radu školskih odbora, a što će se direktno odraziti na sve škole?". 

"Ovim putem obavještavamo javnost, članstvo Sindikata, članove organa SSVOONK BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Udruženje vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo da je SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo pokrenuo proceduru oko organizacije sindikalnih aktivnosti, a koje ne isključuju štrajkove i proteste, a sve s ciljem zaštite interesa radnika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. 

Već je izvjesno da će početkom aprila Sindikat jednosatnim štrajkom upozoriti članove Vlade i zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da se pogrešna odluka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, treba ispraviti i u Zakon ugraditi nedostajući stav u članu 109", navodi se u saopćenju. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa