18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

Umjesto odgovora Bandić dobio napad na Facebooku: Zašto je izostala PAT-dodatna edukacija za stotinjak ljekara iz oblasti porodične medicine

(Patria) – Zvaničan odgovor od ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića nije dobio zastupnik SBiH-a Muamer Bandić, koji je tražio da se odgovori na pitanje u vezi sa neispunjenjem ugovora koji obuhvaća dodatnu edukaciju iz oblasti porodične medicine – PAT.

Umjesto zvaničnog odgovora dobio je 'kritike' na Facebooku!? Između ostalih reagirala je Belma Kapo, inače članica Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, I delegatkinja SDP-a u Klubu ostalih u Parlamentu FBiH. Kritizirala je SBiH jer su se članovi te stranke posljednjih dana aktivirali i počeli kritizirati stanje u zdravstvu u KS, a posebno u Domovima zdravlja!?

“Gdje ste bili kad su ljudi umirali priključeni na mašine upitnog kvaliteta i namjene. Znate li? Sjećate li se? Bili ste u SDA. Slova niste smjeli napisati. A joj niste smjeli progovoriti”, napisala je Kapo, dok je u jednom dijelu reakcije istakla da je taj ugovor potpisan prije šest godina.

No, Patria je u posjedu ugovora koji je potpisan prošle godine, a na koji se referirao i zastupnik Bandić.

Umjesto odgovora Bandić dobio napad na Facebooku: Zašto je izostala PAT-dodatna edukacija za stotinjak ljekara iz oblasti porodične medicine

Ugovor zaključen 2022. godine

“Cilj je jedan, da popravimo stanje u zdravstvu jer moramo se prestati informirati o zdravstvenom sistemu prikupljajući isključivo informacije od strane Vlade, Skupštine, zastupnika, rukovodioca, ovih ili onih medija.  O zdravstvenom sistemu moramo pitati i anketirati građane. Također, moramo pitati one koji nas liječe i skrbe o našem zdravlju“, istakao je Bandić.

Kao jedan od primjera nemara je ugovorena, a nerealizirana dodatna edukacija iz oblasti porodične medicine – PAT. Doktori koji nemaju PAT prema novoj sistematizaciji ne mogu samostalno voditi timove porodične medicine, rad obavljaju pod mentorstvom. To znači da Dom zdravlja nema 200 timova porodične medicine i građani ne mogu dobiti uslugu tih ljekara.

„Edukacija je neophodna ljekarima kako bi mogli voditi timove porodične medicine. Ugovor koji je potpisan između JU "DZKS" i ZZO obavezao je JU "DZKS", da će u narednih 12 mjeseci, osigurati PAT-dodatnu edukaciju za stotinjak ljekara iz oblasti porodične medicine, a koja im je neophodna da bi mogli voditi timove porodične medicine. 

Međutim, JU "DZKS" nije osigurao dodatnu edukaciju. Moraju se prestati praviti ovakvi propusti, koji jako štete pacijentima, ali i ukupnom zdravstvenom sistemu. Usporavaju ga, poskupljuju i komplikuju. 

Poseban problem u JU "DZKS" predstavlja zloupotreba izmjene Pravilnika o radu i unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Pravilnik se ne smije koristiti za obračun sa kadrovima, za mobing i diskriminaciju“, kaže Bandić, ne želeći ulaziti u politizaciju cijele priče.

„Tražio sam odgovor, kao zastupnik imam pravo na pitanja“, dodao je Bandić.

Također je kazao da je put pacijenta u KS jako težak.

„Prije će biti da je planinarska staza. Svi koji se nalaze na tom putu zaista trebaju mnogo sreće. 

Vrijeme je da takav način funkcioniranja i oslanjanje pacijenata na sreću zamijenimo profesionalnošću, strukom, znanjem i ozbiljnošću u radu. U ovom kontekstu je i moje pitanje koje sam uputio kao zastupnik“, dodaje Bandić te ističe da će u narednom periodu  imati dodatna pitanja iz oblasti zdravstva. 

„Obećali smo građanima bolju zdravstvenu uslugu i moramo se izboriti za nju. Ako iz skupštinskih klupa ili Vlade, izađemo na ulicu i pitamo bilo kojeg prolaznika o iskustvima sa našim zdravstvenim sistemom, rijetko ko će vam reći bilo šta dobro i pozitivno.  Sarajevo jeste veliki grad, ali ipak nema sistem opterećen sa nekoliko miliona osiguranika.

U zdravstvu svi terete i optužuju svakoga, pa u suštini čujemo više međusobne polemike i buke između krivaca za slabu uslugu, nego stvarnih informacija o bolesnima. Naš zdravstveni sistem treba eksternu, nezavisnu i profesionalnu evaluaciju, a ne interne prepirke odgovornih“, dodaje Bandić.

Umjesto odgovora Bandić dobio napad na Facebooku: Zašto je izostala PAT-dodatna edukacija za stotinjak ljekara iz oblasti porodične medicine

 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa