UKRAJINSKI PARLAMENT TRAŽI IZJAŠNJENJE BIH O PRIJEDLOGU REFORME VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A: ŽELE IZBACITI RUSIJU

ukrajinski parlament traži izjašnjenje bih o prijedlogu reforme vijeća sigurnosti un-a: žele izbaciti rusiju

Isto pismo otišlo je parlamentarnim tijelima i drugih zemalja članica Ujedinjenih nacija u svijetu, a u njemu se traži stav zemalja o prijedlogu Ukrajine za reformu Vijeća sigurnosti UN-a. Tako će Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH na sjednici naredne sedmice razmatrati ovaj dopis Vrhovne rade Ukrajine, u kojem se prije svega spori pravo Rusiji na status stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Ukrajinski parlament: Agresorskoj zemlji nije mjesto u UN-u

Ukrajinski parlament je aktivnosti i prijedloge na ovoj reformi pokrenuo još prošle godine, a sada za njih traži mišljenje i podršku šire međunarodne zajednice. Tako je pismo iz Ukrajine stiglo i do BiH, a bit će zanimljivo pratiti raspravu o ovom pismu pred nadležnim tijelima u našoj zemlji, posebno imajući u vidu podijeljene stavove stranaka iz FBiH i RS o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te sankcijama prema Rusiji.

Iz Vrhovne rade Ukrajine u pismu parlamentarnoj Komisiji za vanjske poslove ističu stavove da jednoj agresorskoj zemlji poput Rusije nije mjesto u UN-u, te da je neophodna reforma Vijeća sigurnosti UN-a i zbog instituta prava veta koje ima Rusija i koja je veto od 1991. godine u tom tijelu koristila čak 34 puta.

ukrajinski parlament traži izjašnjenje bih o prijedlogu reforme vijeća sigurnosti un-a: žele izbaciti rusiju
UKRAJINSKI PARLAMENT TRAŽI IZJAŠNJENJE BIH O PRIJEDLOGU REFORME VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A: ŽELE IZBACITI RUSIJU
  • Međunarodna zajednica mora osigurati da Rusija poštuje i primjenjuje Povelju UN-a, što je garant usklađenosti s njezinim ciljevima i načelima. Od njezinog nezakonitog ulaska u Vijeće sigurnosti UN-a, Ruska Federacija nije bila u stanju donositi obavezne odluke za zaštitu međunarodnog mira i sigurnosti, što je njezina glavna nadležnost. Tako je, od 1991., Ruska Federacija 34 puta koristila pravo na veto, SAD 19, Kina 17, Velika Britanija i Francuska — nula. Ukrajina smatra reformu Vijeća sigurnosti UN-a jednim od ključnih elemenata nadogradnje međunarodne sigurnosne arhitekture, potrebne za njegovu uspješnu prilagodbu na realnost današnjice – stoji između ostalog u pismu ukrajinskog parlamenta upućenog bh. parlamentarcima.
ukrajinski parlament traži izjašnjenje bih o prijedlogu reforme vijeća sigurnosti un-a: žele izbaciti rusiju
UKRAJINSKI PARLAMENT TRAŽI IZJAŠNJENJE BIH O PRIJEDLOGU REFORME VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A: ŽELE IZBACITI RUSIJU

Proširiti sastav stalnih članica VS UN-a

U pismu se navodi i da je u septembru 2023., tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenskij, predstavio prioritete Ukrajine u kontekstu reforme Vijeća sigurnosti UN-a.

  • Među prijedlozima je posebno mogućnost nadvladavanja veta stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a dvotrećinskim glasovima članica Generalne skupštine UN-a, proširenjem sastava stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i mehanizam preventivnih sankcija kao sredstvo za sprečavanje kršenja Povelje UN-a i međunarodnih prava. Jedan od ključnih problema koji treba riješiti u okviru buduće reforme Vijeća sigurnosti UN-a jest neriješen status Ruske Federacije, koja nezakonito uživa prava stalne članice tijela. Želimo podsjetiti da je, nakon pada SSSR-a, Ruska Federacija u biti zauzela njegovo mjesto, zaobilazeći procedure koje su propisane Poveljom UN-a – ističe se u pismu Vrhovne rade Ukrajine.

Također, u pismu pristiglom na adresu Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH iz Ukrajine, naglašeno je da je ta zemlja ujedinjena u poslovima usmjerenim na mobiliziranju međunarodne podrške ukrajinskim inicijativama za reformu Vijeća sigurnosti UN-a, uz uključivanje u ovaj proces vodećih stručnjaka, predstavnika međunarodnih političkih krugova i javnog mnijenja iz cijelog svijeta.

Značajni napori Ukrajine usmjereni su na poticanje reforme Vijeća sigurnosti UN-a na svaki mogući način i pokretač su ovog procesa. Vrhovna rada Ukrajine namjerava aktivno koristiti međuparlamentarnu dimenziju kako bi dala konstruktivan doprinos ovom poslu.

Ističući i nezakonitost i nedostatak zakonske osnove za članstvo Ruske Federacije u Vijeću sigurnosti UN-a i Organizaciji u cjelini, kao i neusklađenost zločinačke politike ove zemlje sa statusom “miroljubive države”, što je, sukladno odredbama stavka 1 članka 4 Povelje UN-a, glavni kriterij za članstvo u Organizaciji, pozivamo parlamente prijateljskih zemalja da daju svoju ocjenu ove činjenice.

Parlament Ukrajine poziva kolege, zakonodavce drugih država, da razmotre pristupe naše države glede gore navedenih pitanja kako bi se uzeo u obzir najširi mogući raspon konstruktivnih ideja i pristupa”, zaključuje se u pismu iz Vrhovne rade Ukrajine upućenom u BiH, piše Raport.

The post UKRAJINSKI PARLAMENT TRAŽI IZJAŠNJENJE BIH O PRIJEDLOGU REFORME VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A: ŽELE IZBACITI RUSIJU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju