Ukrajina bi mogla bojkotovati Olimpijske igre ako na njima nastupe Rusi i Bjelorusi

(Patria) – Ukrajinski ministar sporta upozorio je da bi njegova zemlja mogla bojkotovati Olimpijske igre u Parizu 2024. godine ako ruskim i bjeloruskim sportistima bude dozvoljeno da učestvuju.
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao je u srijedu da traži „put“ za Ruse da učestvuju na Igrama, uprkos invaziji na Ukrajinu. Ukrajinski ministar sporta Vadym Goutzeit rekao je da je takav potez „neprihvatljiv“, prenosi AFP.

„Naš stav ostaje nepromijenjen – sve dok traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportisti ne bi trebali biti na međunarodnim takmičenjima“, napisao je Goutzeit na Facebooku.

„Ako nas se ne čuje, ne isključujem mogućnost da ćemo bojkotovati i odbiti učešće na Olimpijadi“, dodao je.

Rusija i njen saveznik Bjelorusija su suspendovani sa većine olimpijskih sportova, otkako su ruske snage napale Ukrajinu prošlog februara. Ignorišući pozive Ukrajine da se ruskim i bjeloruskim sportistima zabrani učešće na ljetnim olimpijskim igrama sljedeće godine, MOK je u srijedu rekao da treba „dalje istražiti“ način da se omogući takmičarima iz tih zemalja da učestvuju kao neutralni. MOK je saopštio da „nijedan sportista ne treba da bude spriječen da se takmiči samo zbog pasoša“.

Nakon te objave, Olimpijsko vijeće Azije u četvrtak je ponudilo sportistima iz obje zemlje priliku da se takmiče na ovogodišnjim Azijskim igrama. To je značajan potez jer bi mogli da steknu kvalifikacione norme na takmičenju u Aziji, a koje bi im omogućile da se takmiče u Parizu.

UK i Danska protiv, pariska gradonačelnica za

Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska oštro su kritikovale pomenuti stav MOK-a u četvrtak. UK, koje pruža vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini od početka invazije, smatra je da je potez MOK-a „svijet daleko od realnosti rata“.

Sekretarka za kulturu Michelle Donelan rekla je: „Osuđujemo svaku akciju koja omogućava predsjedniku Putinu da legitimizira svoj ilegalni rat u Ukrajini. Ova pozicija MOK-a je svijet
daleko od stvarnosti rata koju osjeća ukrajinski narod, a predsjednik MOK-a (Thomas) Bach prije manje od godinu dana je oštro osudio Rusiju zbog kršenja olimpijskog primirja i pozvao
na to da 'daju šansu miru'.

Šef Nacionalnog olimpijskog komiteta Danske rekao je da se njegova zemlja također snažno protivi da se Rusija vrati u olimpijski krug. „Ruska agresija u UKR eskalira“, napisao je Hans Natorp na Twitteru.

„U ovim okolnostima, bit će neprihvatljivo otvarati se za međunarodno sportsko učešće Rusije i Bjelorusije. Čvrsto stojimo na našoj poziciji. Sada nije pravo vrijeme da razmišljamo o njihovom povratku.“

Gradonačelnica Pariza je međutim rekla da je za to da se ruski sportisti takmiče na Igrama 2024. godine, pod uslovom da to učine kao neutralni.

„Mislim da je to sportski trenutak i da ne bismo trebali lišiti sportista takmičenja“, rekla je Anne Hidalgo za televiziju France 2 u četvrtak.

„Ali mislim i ono je za šta se zalažem, kao i veliki dio svijeta sporta, je da ne postoji delegacija pod ruskom zastavom“.

Predložila je da se takmiče pod „neutralnom zastavom“.

Pariski organizatori nemaju pravo glasa o učešću ruskih i bjeloruskih sportista. MOK je u srijedu rekao da je međunarodna federacija za svaki olimpijski sport „jedini autoritet za njena međunarodna takmičenja“.

nap.ba

drugi upravo čitaju