Uhapšeni profesor Jahić

Uhapšeni profesor Jahić svojevremeno i opjevan: “Hoću da imam para kao Mehmed Jahić, hoću da trljam ruke kao Mehmed Jahić”

Pripadnici SIPA-e jutros su sklopu akcije “AS” započeli s pretresima poslovnih i stambenih objekata na području Sarajeva i Konjica.

Akcija se provodi zbog sumnje na krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Povlaštene informacije”.

SIPA ponovo pretresa kuću direktora “Bosnalijeka” Nedima Uzunovića, a uhapšen je profesor s Univerziteta u Sarajevu Mehmed Jahić.

Inače pretresi još uvijek traju, a do sada su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Ime profesora Mehmeda Jahića “zaparalo je uši” javnosti obzirom da se radi o dobro poznatom profesoru s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Uhapšeni profesor Jahić

Kao što smo i ranije pisali, predaje predmet Finansijsko računovodstvo, što je jedan od najtežih, ili najteži predmet za položiti na ovom fakultetu.

Inače, studenti su mu svojevremeno i posvetili pjesmu, obradu poznate pjesme Flamingosa “Kao Zdravko Čolić”, samo se ova zove “Kao Mehmed Jahić”.

Na početku autori šaljivo govore da je pjesma posvećena “najdražem profesoru, inače najvećoj faci u Konjicu poslije Zuke Džumhura i Irine Kapetanović”.

“Hoću da tjeram kosu kao Mehmed Jahić, hoću da imam para kao Mehmed Jahić, studentima držim spike, stišam se kad bude vike, uvijek iznad politike kao Mehmed Jahić.

Hoću da pijem sokić kao Mehmed Jahić, hoću da trljam ruke kao Mehmed Jahić“, glasi dio refrena ove pjesme.

U pjesmi se također govori o “jakim leđima” profesora Jahića, te kako su studentu “nogu dale” brojne djevojke zbog učenja njegovog predmeta.

Pjesmu možete poslušati ispod.

PROFESOR JAHIĆ Zna svaku rupu u zakonu

Vrlo često ćete od studenata i onih koji su završili ovaj fakultet čuti kako se profesor Jahić često hvali da zna svaku rupu u zakonu.

Ispostavit će se da ipak izgleda ne zna baš svaku…

Na ljeto prije dvije godine došao je opet u žižu javnosti kada je od 223 studenta samo jedan na ispitu položio njegov predmet.

Naime, 27. juna 2020. godine održan je finalni ispit iz Finansijskog računovodstva kod prof. dr. Mehmeda Jahića.

Roditelji studenata, ogorčeni rezultatima i, kako kažu, “višegodišnjom praksom profesora Jahića” obratili su se tada medijima tražeći način za rješavanje problema sa kojima se susreću, kako kažu, generacije studenata.

uhapšeni profesor jahić
Top 10 vlasnika Bosnalijeka

S obzirom na jako izražen problem vrlo niske prolaznosti koji na predmetu Finansijsko računovodstvo traje dugo, roditelji su tada tražili hitnu reakciju nadležnih organa na Ekonomskom fakultetu i sarajevskom Univerzitetu, a studenti su najavljivali mogućnost stupanja u štrajk.

Prisjetit ćemo se, kada su na Ekonomskom fakultetu provijeravane akreditacije EPAS i AASCS profesori iz inostranstva dali su preporuke da profesor koji nema prolaznost 80 posto, ne zna da prenese znanje na studente i treba ga skinuti sa predmeta.

Stepen prolaznosti kojeg je imao profesor Jahić iznosi 60.

mehmed jahić, profesor sa ekonomskog fakulteta u sarajevu
Uhapšeni profesor Jahić

SIPA je privela još četiri osobe

Pripadnici SIPA od jutros, kako smo već objavili, vrše pretrese poslovnih i stambenih objekata na više lokacija na području Sarajeva i Konjica a zbog sumnje da su počinjena krivična djela zloupotreba položaja te povlaštene informacije, krivično djelo propisano Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

profesor jahić otpjevan na youtubeu i poznat studentima
Uhapšeni profesor Jahić

U sklopu ove akcije kodnog naziva AS, koja se realizira po nalozima Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca sarajevskog Tužilaštva, a u saradnji sa OSA, FUP-om te MUP-ovima KS-a i HNK-a, priveden je Mehmed Jahić, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a pretresane su prostorije te visokoškolske ustanove.

Pripadnici SIPA u Sarajevu pretresanje najmanje pet lokacija među kojima su kuća direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića kao i članova porodice profesora Jahića.

Pored profesora Jahića, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, privedeni su i njegova supruga i sin, Uzunović te Adnan Hadžić, koji je nakon privođenja Uzunovića krajem prošle godine imenovan za privremenog generalnog direktora kompanije Bosnalijek.

(Izvor: istraga.ba)

Pročitajte i ovo

drugi upravo čitaju