Uhapšen bivši pakistanski premijer Imran Khan zbog korupcije, izbilo nasilje širom zemlje

(Patria) – Pakistanska agencija za borbu protiv korupcije uhapsila je bivšeg premijera Imrana Khana na Višem sudu u Islamabadu u utorak, javio je Reuters. Khanovo hapšenje uslijedilo je dan nakon što ga je vojska ukorila što je više puta optužio višeg vojnog oficira da je pokušao osmisliti njegovo ubistvo i bivšeg načelnika oružanih snaga da stoji iza njegovog uklanjanja s vlasti prošle godine.

Desetine pripadnika snaga sigurnosti opkolile su Khana, najpopularnijeg pakistanskog vođu prema anketama, i uvele ga u crni kombi. Vlasti u tri od četiri pakistanske provincije uvele su hitnu naredbu o zabrani svih okupljanja nakon što su se Khanove pristalice sukobile s policijom, blokirale glavne puteve u nizu gradova i upali u vojne zgrade u Lahoreu i Rawalpindiju, prema svjedocima i video snimcima koje je podijelila njegova stranka. U sukobima je ubijen jedan od demonstranata i povrijeđeno 12 ljudi, uključujući šest policajaca u južnom gradu Quetta, rekao je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Ziaullah Langove.

Pakistanski nadzornik telekomunikacija rekao je Reutersu da su usluge mobilnih podataka obustavljene po naredbi ministarstva unutrašnjih poslova, dok je Netblocks, globalni internet monitor, rekao da je pristup Twitteru, Facebooku i YouTubeu bio ograničen.

Khan (70), kriket heroj koji je postao političar, nije pokazao znake usporavanja otkako je svrgnut s mjesta premijera u aprilu 2022. godine u parlamentarnom glasanju o nepovjerenju, čak i nakon što je ranjen u novembru u napadu na njegov konvoj dok je predvodio protestni marš do Islamabada koji poziva na vanredne opšte izbore. Njegovo hapšenje došlo je u vrijeme kada se Pakistanci imaju najgoru ekonomsku krizu u posljednjih nekoliko decenija, sa rekordno visokom inflacijom i sporim rastom. Paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda je odgođen mjesecima, a devizne rezerve jedva dovoljne da pokriju mjesečni uvoz.

Ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaullah rekao je da je Khan uhapšen nakon što je ignorisao obavještenja da se preda. Kaže da su Khan i njegova supruga optuženi da su, dok je on još bio premijer, dobili zemljište u vrijednosti do 24,7 miliona dolara od investitora koji je u Britaniji optužen za pranje novca. Sanaullah je dodao da su britanske vlasti vratile Pakistanu 240 miliona dolara u vezi s pranjem novca, ali da je Khan vratio novac investitoru umjesto da ga drži u državnoj blagajni.

„Khan je optužen za počinjenje krivičnog djela korupcije i koruptivne prakse", navodi se u saopćenju NAB-a. Khan je negirao bilo kakve nepravilnosti.

GEO TV saopštila je da će u srijedu biti izveden pred sud za borbu protiv korupcije. Slučaj korupcije je jedan od više od 100 registrovanih protiv Khana od njegovog svrgavanja nakon četiri godine na vlasti. U većini slučajeva, Khan se suočava sa zabranom obavljanja javnih funkcija ako bude osuđen, a nacionalni izbori zakazani za novembar.

Khanova pakistanska stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) pozvala je pristalice da „zatvore Pakistan“ zbog njegovog hapšenja. PTI je na Twitteru napisao: „Vaše je vrijeme, narode Pakistana. Khan se uvijek zalagao za vas, sada je vrijeme da se zalažete za njega.“

Stotine Khanovih pristalica blokirale su ulice u gradovima i glavnim autoputevima širom zemlje, uključujući u Khanovom rodnom gradu Lahoreu i u sjeverozapadnoj provinciji Khyber-Pakhtunkhwa gdje je policija bila u stanju pripravnosti i zabranila javna okupljanja.

Demonstranti su blokirali i glavne puteve u lučkom gradu Karačiju, a policija je ispalila suzavac na demonstrante u glavnom gradu Islamabadu. Prethodni pokušaji hapšenja Khana iz njegovog doma u Lahoreu rezultovali su sukobima između njegovih pristalica i policije. Političke sukobe uobičajene su u Pakistanu, gdje nijedan premijer još nije ispunio puni mandat i gdje vojska vlada skoro polovinom historije zemlje. Khan je u utorak ponovio svoje
optužbe protiv vojske, dodajući da je isti visoki oficir, general-major obavještajne službe Inter Services (ISI) Faisal Naseer, stajao iza ubistva poznatog pakistanskog novinara u Keniji u oktobru. Vojska je negirala Khanove navode.

nap.ba

drugi upravo čitaju