UCJENE I PRIJETNJE MILORADA DODIKA: KO NE GLASA ZA SNSD NEKA VRATI PARE!

Ucjene nisu dovoljne, pa se Dodik ne libi ni da otvoreno prijeti, posebno tokom kampanje, već godinama, i to svima koji na izborima ne zaokruže SNSD na glasačkim listićima. Prvi na tapetu su uvijek bili penzioneri kao najmasovnije glasačko tijelo.

„Željka je predano radila sa penzionerima, da se povećaju penzije u ovom vremenu, kumulativno za posljednjih 4 – 5 godina oko 20 posto. A sad će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć da dođu na izbore i glasaju za nas. Ako slučajno ne glasaju, mi ćemo pare vratiti nazad. Ko neće da glasa za nas, nek ne uzima povišicu.“, rekao je Dodik 18. septembra 2018.

Nije zaboravio ni radnike, pa je iste te, 2018. godine, pred prethodne opće izbore, na izbornoj tribini u Gacku imao jasnu poruku za njih.

  • Nemoj ko slučajno, ko je zaposlen u Gacku, da glasa za Govedaricu i SDS, izbacićemo ga s posla. A vas molim, koga vi vidite da glasa, a da radi, samo vi javite, ja ću ga izbaciti, ne treba vama. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti otvoreno kažem, neću više da ih gledam tamo – poručio je Dodik 26. septembra 2018.

Nevladina organizacija „Transparency International“ je tada podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog otvorenih prijetnji penzionerima i radnicima RITE Gacko.

Ipak, Tužilaštvo BiH je odlučilo da u svemu nema elemenata krivičnog djela, jer, kako je navedeno, Dodik tada nije mogao da utvrdi kako su radnici iskoristili svoje glasačko pravo.

  • Bilježili smo samo ta jednokratna davanja pred izbore, ne ona redovna koja se daju iz budžeta, i već imamo da je oko 200 miliona maraka podijeljeno građanima kroz te jednokratne pomoći koje su uslijedile sad pred izbore, po 100, po 50 maraka. Tu se radi o indirektnoj kupovini glasova. „Transparency“ je kroz izmjene izbornog zakonodavstva predlagao da se na neki način ograniči potrošnja javnog novca u ovom periodu – poručuje Srđan Traljić iz TIBIH.

Analitičari poručuju da je to bila jasna poruka i drugim kandidatima – prijetite, zloupotrebljavajte javni novac, ucjenjujte – nećete snositi odgovornost.

  • Upravo ta poruka da možete da činite šta hoćete i da ćete proći uglavnom nekažnjeno, zapravo daje alibi za jedno takvo arogantno ponašanje onih koji se nalaze na određenim funkcijama. Ja bih cijelu tu priču oko zloupotrebe javnih sredstava stavila u drugačiji kontekst. To je kontekst odluke koju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, gdje se izričito napominje da će svaka zloupotreba javnih sredstava biti sankcionisana. Tu su propisane i znatno više kazne. Sada će biti posao na nadležnim institucijama da urade svoj dio posla – kaže analitičarka Tanja Topić. 
ucjene i prijetnje milorada dodika: ko ne glasa za snsd neka vrati pare!
UCJENE I PRIJETNJE MILORADA DODIKA: KO NE GLASA ZA SNSD NEKA VRATI PARE!

Ono zbog čega su kandidati nekad bili eliminisani iz izbornog procesa, danas je postalo svakodnevica na koju niko ne reaguje, bez obzira što su u pitanju čiste ucjene i prijetnje biračima. Milorad Dodik je, po ko zna koji put, otvoreno priznao na centralnoj tribini SNSD- a u Tesliću prije nekoliko dana, da penzionerima daje po 100 maraka zbog izbora, jer kako je rekao, zašto bi im drugo i dao, piše BN.

  • Ja ću reći, još ovdje ima i penzionera. Tamo negdje oko 25, 26, 27- og dobit ćete po još 100 maraka pored penzije. Dakle, mi se rukovodimo time da treba u ovom vremenu, ogrev je poskupio i još mnogo toga. A kada opozicija kaže, vi to radite radi izbora, a ja kažem, pa naravno, zbog čega drugog bi radili – rekao je Milorad Dodik 16.09.2022.

Milorad Dodik je posljednjih godina svoj politički rad nerijetko bazirao na ucjenama i prijetnjama. Sve datira još od 2016. godine, kada je 30. oktobra na stranačkom skupu, najavio da će biti napravljena Crna knjiga svih onih koji su na neki naštetili SNSD-u.

Namjere koje je imao kao predsjednik SNSD-a je izgleda prenio na institucije, pa je 16. novembra 2020. godine, dan nakon lokalnih izbora u BiH, kada je SNSD-ov gradonačelnik izgubio, najavio da će obustaviti pomoć Vlade Republike Srpske gradu Banjoj Luci i prekinuti sve investicije.

hayat.ba

drugi upravo čitaju