UČESNICI MARŠA MIRA ZAJEDNO ĆE DOČEKATI KURBAN-BAJRAM: OVE GODINE OČEKUJE SE OKO 5.000 LJUDI

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u razgovoru s novinarom AA kazao je kako pripreme teku planiranom dinamikom.

  • Imamo nekih dvadesetak dana do same dženaze, odnosno do 11. jula. S tim da tu imamo aktivnosti koje kreću 7. jula i mi se nadamo da ćemo pripremiti sve što je zadatak nas iz Organizacionog odbora – rekao je Fejzić.

Ono na šta se ne može uticati svakako su vremenske prilike koje mogu negativno uticati na učesnike “Marša mira”, koji kreće 8. jula iz Nezuka, no Fejzić kaže kako će biti spremni da brzo reaguju i u tom slučaju.

Prema trenutno dostupnim podacima koji su izneseni na posljednjoj sjednici Organizacionog odbora, konačni smiraj ove godine u mezarju u Potočarima naći će najmanje 46 žrtava genocida.

  • To je informacija kojom mi trenutno raspolažemo. Sljedeći sastanak Organizacionog odbora zakazan je za 27. juni, kada ćemo usvojiti konačan program obilježavanja, a tada ćemo imati približniji broj žrtava koje će biti ukopane 11. jula. Taj broj se konstantno mijenja jer porodice daju saglasnost za ukop svojih najmilijih i tako ćemo neki konačan broj imati tek oko 4. jula – dodao je Fejzić.

Specifično za ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici je i činjenica da ona pada na muslimanski praznik Kurban-bajram, tako da će učesnici “Marša mira” prvog dana Bajrama biti već na putu.

  • Planirali smo da se bajram-namaz klanja u Liplju, gdje je i prvo noćenje (učesnika Marša mira, op.a.). U Liplju ćemo imati bajram-namaz, a planirali smo tu da imamo i kafu i bajramski kolač, da svi učesnici budu posluženi. Radimo na tome – pojašanjava Fejzić.

Na kraju je dodao kako i ovo godine na “Maršu mira” očekuju oko 5.000 učesnika.

Sekretar Organizacionog odbora Nermin Alivuković podsjetio je kako je od 25. godišnjice genocida u Srebrenici obilježavanje svojim sadržajem podignuto na vrlo visok nivo.

Tako je i ove godine, osim standardnih aktivnosti “Marša mira”, biciklističkog i ultra maratona, program obilježavanja u značajnoj mjeri obogaćen je pozorišnim predstavama, izložbama fotografija i drugim sadržajima.

Za 10. juli planirana je i međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice-Majčina marama”, koju organizuju Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica.

Prema riječima Alivukovića, konferencija i umjetnička instalacija ilustruju borbu majke za istinu i pravdu, ali isto tako i borbu majke za prava žena u cijelom svijetu.

  • Očekuje se veliki broj visokih zvanica. Čuli smo da bi se na konferenciji trebale pojaviti američka glumica Angelina Jolie i (op.a. jordanska) kraljica Noor. Osim njih, vjerujemo da će biti prisutan veliki broj žena iz svijeta politike, umjetnosti – kazao je Alivuković.

Najavljena je i izložba ilustracija, autorice Nermine Memić, koja će biti otvorena 10. jula u Potočarima, zatim pozorišna predstava “Anđeo smrti” u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

Alivuković je dodao kako se trude i rade na tome da se obilježavanje ne svodi samo na 11. juli, pa će tako u septembru ove godine, na dan otvaranja Memorijalnog centra, u Tuzli imati performans nazvan “Cvijet istine i pravde”, koji pripremaju u saradnji s Akademijom scenskih umjetnosti i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, a o čemu će naknadno biti poznato više detalja.

  • Dakle, imat ćemo jedan veoma bogat program obilježavanja 27. godišnjice genocida, a sve s ciljem očuvanja kulture sjećanja na ono što se desilo u julu 1995. – poručio je Alivuković.

Podsjećajući da Organizacioni odbor čine predstavnici svih institucija Bosne i Hercegovine, od Predsjedništva, Vijeća ministara do entitetskih vlada, kantona i općina, Alivuković je posebno pohvalio i veoma dobru saradnju sa međunarodnim ogranizacijama koje u logističkom smislu podržavaju i samu organizaciju “Marš mira” kao događaj koji zahtijeva najviše materijalno-tehničkih sredstava.

  • Svakako tu posebno želim istaći turski Crveni polumjesec i Amabasadu Turske, Fondaciju ‘Kuća dobrih tonova’ i mnoge druge – rekao je Alivuković.

Dodao je kako će i ove godine biti organizovan prevoz na dženazu 11. jula za građane sa područja Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

hayat.ba

drugi upravo čitaju