UBIJEN NEDŽAD UGLJEN: DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 28. SEPTEMBAR

ubijen nedžad ugljen: događaji koji su obilježili 28. septembar

48. pr.n.e. U Egiptu ubijen Gnej Pompej Veliki, jedan od najvećih rimskih državnika i vojskovođa, koji je 69. godine pr.n.e. ugušio Spartakov ustanak, a 61. osvojio Jerusalem. Rimski senat izabrao ga je za konzula 52, a vlast je izgubio nakon poraza od Gaja Julija Cezara u bici kod Farsale, poslije čega se sklonio u Egipat.

1066. Normandski vojvoda William, budući engleski kralj William I Osvajač, iskrcao se sa vojskom kod Pevensija, u južnoj engleskoj pokrajini Sussex i počeo osvajanje Engleske.

1841. Rođen francuski državnik Georges Benjamin Clemenceau, premijer od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920, kada se povukao iz političkog života. U vrijeme Drajfusove afere objavio je u svom listu L’Oror poznato Zolino pismo predsjedniku Republike “Optužujem”.

ubijen nedžad ugljen: događaji koji su obilježili 28. septembar
Georges Benjamin Clemenceau

1864. U Londonu osnovana Prva internacionala (Međunarodno udruženje radnika), za koju je osnivački dokument pod nazivom “Inauguralna adresa i Statut” napisao Karl Marx.

1895. Umro francuski hemičar i biolog Louis Pasteur, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Otkrio je i postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan pasterizacija. Osnivač je naučnih grana mikrobiologije i stereohemije. Organizovao je 1888. čuveni institut u Parizu, nazvan po njemu.

1914. Umro srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, horovođa Beogradskog pjevačkog društva. Njegovo djelo smatra se najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne muzike u 19. vijeku.

ubijen nedžad ugljen: događaji koji su obilježili 28. septembar
Stevan Stojanović Mokranjac

1944. Jedinice Crvene armije u Drugom svjetskom ratu prešle u Srbiju na osnovu jugoslovensko-sovjetskog dogovora.

1949. Moskva jednostrano otkazala Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije, što su potom učinile i ostale zemlje socijalističkog lagera. Mađarska 30. septembra, Bugarska i Rumunija 1. oktobra, Čehoslovačka 4. oktobra.

1965. Prilikom erupcije vulkana na Filipinima, 56 kilometara južno od Manile, 184 osobe izgubile su život.

1970.  Umro egipatski državnik Gamal Abdel Nasser. Izabran je 1956. za predsjednika Egipta. Nacionalizovao je Suecku kompaniju iste godine. U junu 1967. vodio je i izgubio šestodnevni rat sa Izraelom.

ubijen nedžad ugljen: događaji koji su obilježili 28. septembar
Gamal Abdel Nasser

1989. U izbjeglištvu na Havajima umro bivši filipinski diktator Ferdinand Marcos. Predsjednik Filipina postao je 1965, kao jedan od najpopularnijih političara, a 1986. je na talasu masovnih protesta zbačen sa vlasti, poslije čega je izbjegao na Havaje.

1994. U nevremenu u Baltičkom moru u blizini finske obale potonuo je feribot Estonija. U toj najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći u Evropi poginulo je više od 900 ljudi.

1996.  U sarajevskom naselju Aneks ubijen Nedžad Ugljen, pomoćnik direktora Agencije za istrage i dokumentaciju (AID). Počinilac ubistva nije pronađen.

ubijen nedžad ugljen: događaji koji su obilježili 28. septembar
Nedžad Ugljen

1998. Nakon dvije sedmice uličnih nemira i nasilja koji su zaprijetili da će oboriti vladu silom, albanski premijer Fatos Nano podnio je ostavku.

2000. Počeo palestinski ustanak – intifada. Neposredan povod bila je posjeta tadašnjeg lidera izraelske opozicije svetim mjestima u jerusalemskom starom gradu. U naredne dvije godine poginulo je više od 1.000 Palestinaca i više stotina Izraelaca.

2003. Umrla Altea Gibson (76), prva teniserka tamne puti koja je osvojila Wimbledon i državno prvenstvo SAD-a.

ubijen nedžad ugljen: događaji koji su obilježili 28. septembar
Altea Gibson

The post UBIJEN NEDŽAD UGLJEN: DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 28. SEPTEMBAR first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju