13.8 C
Sarajevo
Čet, 08, 22

U ZGRADI UJEDNINJENIH NARODA ODRŽAN SASTANAK O TRANSFORMACIJAMA OBRAZOVANJA

Ovim događajem ujedno je zvanično započeo proces konsultacija na temu transformacije obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji će trajati tokom juna, a okupit će relevantne aktere iz sektora obrazovanja (akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, omladinske organizacije, te udruge roditelja, uključujući roditelje djece sa poteškoćama u razvoju). Konsultacijskim procesom koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz tehničku pomoć UNESCO-a i UNICEF-a u BiH.

Cilj održavanja

Cilj održavanja konzultacija jeste formulacija glavnih prioriteta i budućih perspektiva u obrazovnim sustavima u BiH, a koji će biti predstavljeni u septembru na globalnom samitu o transformaciji obrazovanja, koji organizira glavni sekretar UN-a u Njujorku (New Yorku).

Na globalnoj razini sve je izraženija potreba za transformacijom obrazovanja nakon prekida u obrazovanju prouzrokovanih koronavirusom, čime su nejednakosti u obrazovanju dodatno pogoršane.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Ingrid Mekdonald (Macdonald), pri otvaranju sastanka se obratila.

  • Pandemija COVID-19 globalno je prekinula obrazovanje, duboko utječući na djecu, roditelje i nastavnike u Bosni i Hercegovini – rekla je.
-

Ipak, pandemija COVID-19 predstavlja jedinstvenu priliku za izgradnju boljih, inkluzivnijih i održivijih obrazovnih sustava u Bosni i Hercegovini. Predstojeći Samit na temu transformacije obrazovanja okupit će svjetske lidere u Njujorku kako bi se mobilizirale aktivnosti, ambicije, solidarnost i rješenja potrebna za transformaciju obrazovnih sistema.

Ovo neophodno oživljavanje obrazovanja ključno je u ostvarivanju opredjeljenja u dostizanju Ciljeva održivog razvoja u okviru Agende održivog razvoja do 2030. godine. Važno je naglasiti da je Bosna i Hercegovina bila jedna od prvih zemalja u svijetu koja je prepoznala potrebu, te potom brzo djelovala uz potporu Fonda Generalnog sekretara UN-a za pomoć u oporavku od pandemije COVID-19, zajedno sa UNESCO-om, UNICEF-om i ILO-om kroz zajednički projekt „Osmislimo obrazovanje ponovo“. Zajedno smo započeli jedan vrlo važan posao. Ujedinjeni narodi u BiH će s ponosom nastaviti pružati potporu kako bi sva djeca imala jednak pristup kvalitetnom obrazovanju, te kako nijedno dijete u BiH ne bi bilo izostavljeno.“

  Narodna skupština RS-a tražit će da Dodik objasni da li je BiH uvela sankcije Rusiji

Preuzimanje obaveza

Konsultacije u BiH poslužit će za preuzimanje obaveza kako bi se iskoristilo ponovno osmišljavanje obrazovanja za pomoć u premašivanju gubitaka u učenju povezanih s pandemijom, te oživljavanje napora za postizanje cilja održivog razvoja 4 do 2030. godine.

  • UNESCO već 75 godina radi na izgradnji pravednijeg, inkluzivnijeg, održivog, zdravog svijeta kroz obrazovanje. Ali, nažalost, ono što smo naučili nije nas pripremilo za izazove s kojima se danas suočavamo. Zato nam je potrebno obrazovanje koje je spremno na promjene mijenjajući ujedno i percepciju samog obrazovanja – rekla je u svom obraćanju Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslove Bosne i Hercegovine, naglasivši da su se svi ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini okupili da zajedno razmijene mišljenja o ovim važnim pitanjima i na temelju diskusije sublimiraju smjernice, ciljeve i mjere zajedničkog daljeg djelovanja za budućnost obrazovnog sektora u Bosni i Hercegovini.

U toku mjeseca juna održat će se još dva konsultativna sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva i akademskom zajednicom, te mladima – čiji glas će biti posebno u fokusu tokom samita u septembru.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa