18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

U Tužilaštvu prijave za negiranje genocida kupe prašinu!

(Patria) – Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret  "Majke enklave Srebrenica i Žepa oglasili su se saopćenjem u koje ističu da i nakon skoro godinu dana od stupanja na snagu ZAKONA O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE, odnosno, Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv.Inckov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda ,Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

"Više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca skuplja prašinu u Tužilaštvu BiH, a oni koji su podnijeli prijave,bar većina njih, nemaju nikakvu informaciju šta se dešava sa
njihovim prijavama. Pozivamo Tužilaštvo BiH, da navedene prijave, hitno i prioritetno  obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice. Procesuiranje negatora za nas žrtve predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. S toga, pozivamo Tužilaštvo BiH, da konačno pristupi primjeni “Inckovog Zakona “, ali i Anexu B Revidirane državne strategije i procesuiranju 300 predmeta A liste, dostavljenih od strane Haškog tužilaštva, shodno Pravilima puta Rimskog sporazuma", navodi se.

PROČITAJ  RS ne krije svoj proruski stav, otvara se kancelarija ruske ambasade u Banja Luci

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

-Click Here To Join Native Media

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa