-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

U TK se zbrajaju rezultati, razloga za slavlje imaju u SDA

U TK se zbrajaju rezultati, razloga za slavlje imaju u SDA

Nakon što je prošla izborna euforija, sedmicu nakon glasanja, zbrajaju se utisci i mandati. Iz TK najviše razloga za slavlje imaju u SDA, koja je pobjednik za sve nivoe vlasti. Ko će iz najmnogoljudnijeg kantona u FBIH u naredne četiri godine zastupati interese građana u zakonodavnoj vlasti, pogledajte u našoj istrazi sedmice.

Aktuelna ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, u naredne četiri godine imat će mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH. Zadovoljna je kaže izbornim rezultatom DF-a na čijoj listi je i bila kandidatkinja. Ona ističe da će kroz Parlament FBIH djelovati u sferi zdravstva i pokušati ga učniti boljim.

-Svo ovo vrijeme koje sam radila u izvršnoj vlasti kao ministar zdravstva, najveći problem sam imala sa nekim zakonima koji se donose na nivou Federacije, a koji su po meni zastarjeli i treba ih osvjažiti. U nekim stvarima se apsolutno ne slažem s njima i smatram da su u nekom dijelu čak i diskriminirajući. To je i razlog zašto sam prihvatila kandidaturu za ovaj nivo vlasti i zbog čega mi je drago jer sam shvatila kakao kroz zakone funkcioniše zdravstveni sistem i da pokušam nešto tu na boklje da promijenim u korist osiguranika, rekla je Dajana Čolić, DF.

U državni parlament će iz TK Midhat Čaušević dugogodišnji kantonalni zastupnik u Skupštini. Bio je drugi na listi za Parlament BIH i sa oko 19 hiljada glasova osvojio mandat.

  (VIDEO) Sergej Jakirović: Željezničar je sada dosta uigranija ekipa, imaju više ideja i zanimljivih igrača

– Moj izbor u državni parlament je plod i rezultat mog rada u prethodbnom periodu u Skupštini TK i to su građani prepoznali i ukazali su mi povjerenje. Ovo je do sada jedan od najvećih političkih izazova sa kojima se ja susrećem, kazao je Midhat Čaušević, SDA.

Čauševi dodaje kako će opravdati povjerenje građana i zastupati njihove interese u Parlamentu BIH.

– Ja vjerujem da ćemo u ovom mandatu biti puno progresivniji i da nećemo doživjeti ovo što je trenutno na sceni, a to su svjesne opstrukcije i blokade svega onoga što je državno i institucijalno u tom kontekstu ću učibniti sve ono što bude u mojoj moći, naravo poštivajući politike koje budu zasnovane na platformama i principima koji su već usvojeni i da BIH učinimo boljom za život svih građana BIH, dodao je.

 Iz TK će osim Čauševića u državni parlament Denijal Tulumović, Jasmin Imamović, Zlatan Begić i još uvijek nepotvrđeno Mijo Krešić. Za ovaj nivo vlasti najviše glasova dobila je SDA, kao i za skupštinu TK, gdje je kao novi zastupnik izabran Irfan Halilagić, aktuelni premijer Kantona.

– Mogu reći da smo više nego zadovoljni rezultatima. Prije svega mi je drago da su građani TK prepoznali ovaj koncept sa kojim smo izašli kada je u pitanju rad Vlade TK u ovih osam mjeseci i koji je bio očito ključ kada je u pitanju opredjeljenje građana i izraz volje koju su pokazali u nedjelju, izjavio je Irfan Halilagić, SDA.

  Koalicija 'Pod lupom': Zabilježeno 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH

Ovi izbori, po riječima Vehida Šehića, bili su značajno transparentniji nego prošli, on kaže da će odnos snaga u državnom i Federalnom parlamentu biti sličan prošlom sazivu, dok je bilo promjena u Skupštinama, gdje nakon ovih izbora, dominira SDA.

Vidimo da je bez obzira što je predsjednik SDA izgubio izbore u utrci za člana Predsjedništva BIH, SDA je prošla jako dobro, tako da će ona biti nezaobilazan faktor za formiranje vlasti i većine u TK, pa i u skoro svim drugim kantonima, osim u onim gdje vlada HDZ. Druge stranke su osvojile neke rezultatem a koji su bili za očekivati, a neko je doživio krah, rekao je za O kanal Vehid Šehić, Forum građana Tuzle.

U TK, trenutnu vlast čini SDA, sa koalicionim partnerima DF-om, Strankom za BiH i  BH Socijaldemokratama. Po najavama iz SDA, i buduću vlast bi mogle činiti upravo ove stranke.

Istragu sedmice donosi Vahidin Mujagić.

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa