19 C
Sarajevo
Sub, 10, 22

U TEŠNJU PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE: VODA UŠLA U 20-TAK OBJEKATA

Usljed velike količine padavina u kratkom roku, došlo je do izlijevanja vode iz korita. Poplave su zahvatile šest mjesnih zajednica u južnom dijelu općine Tešanj. U trenucima prije izlijevanja vode iz potoka, policija i civilna zaštita su preventivno djelovali upozorenjima.

U subotu u osam sati održan je sastanak s predstavnicima deset mjesnih zajednica koje su pogođene velikim bujicama. Prema prvim informacijama, svi putevi su prohodni ili postoje alternativni pravci. Potvrđeno je da nije bilo životne ugroženosti te da je prema prvim informacijama voda ušla u oko 20 stambenih, poslovnih i javnih objekata.

U TEŠNJU PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE: VODA UŠLA U 20-TAK OBJEKATA

Za svaku mjesnu zajednicu je određen izvođač radova i kontakt osoba iz općine. Na teren su upućene radne mašine iz pet firmi koje će raditi na sanaciji putne mreže i ostale infrastrukture.

Građani su upozoreni na potrebu opreza u pristupu otvorenim vodotocima te u korištenju vode iz privatnih i javnih vodovoda i bunara. Sanitarno-vodna inspekcija će tokom dana raditi na provjeri stanja vodovodnih sistema i javnih površina. Nastale štete je potrebno prijaviti u civilnu zaštitu, a obrasci za prijavu se mogu pronaći u mjesnim zajednicama.

Sinoć je održana sjednica Štaba civilne zaštite te je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

U TEŠNJU PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE: VODA UŠLA U 20-TAK OBJEKATA

Voda se brzo nakon prestanka padavina povukla u riječna korita, a pripadnici civilne zaštite, sa svim pripadnicima, su tokom noći nastavili raditi na čišćenju i otklanjanju posljedica izazvanih poplavom. Policija je intenzivno bila angažovana u nadzoru saobraćaja i sigurnosti.

Putevi su tokom noći bili prohodni. Očišćene su i najvećim dijelom oprane glavne saobraćajnice kroz Tešanj i na putu Tešanj – Tešanjka. Tokom dana se nastavlja sanacija infrastrukture, saopćeno je iz općine Tešanj.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa