25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

U Kantonu Sarajevo počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva

Danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potpisani su ugovori sa zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koje će vršiti preventivne preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke i raka debelog crijeva.

Na javni poziv kojeg je raspisalo Ministarstvo zdravstva KS prijavilo se devet aplikanata, odnosno tri javne ustanove, a šest privatnih.

Primarni cilj Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za ovu godinu je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju svog zdravlja.

U skladu sa tim, po prvi put počinju preventivni pregledi u okviru pilot projekta ”Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“ u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić rekao je kako su se na pilot projekt odlučili uzmajući u obzir činjenicu da je BiH izuzetno komplicirana država.

-

”Mi ne možemo zasada, kao u svim normalnim državama, pa i onim u okruženju nacionalni program koji bi se odnosio na skrining programe za pojedine bolesti. Tako da nivou kantona smo se odlučili na ovaj prvi pilot projekat za ove tri vodeće maligne bolesti, raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog karcinoma“, rekao je Vranić.

Dodao je kako planiraju u budućnosti proširenje programa koji će obuhvatati i druge bolesti, prevenciju i rano otkrivanje nastanka malignih oboljenja.

“U svakom slučaju, treba posvetiti veliki značaj prevenciji i edukaciji našeg stanovništva koje još uvijek nije educirano pogotovo kod osjetljive populacije, ženske populacije. Treba približiti se građankama da preventivni pregled dojke i grlića materice nisu ništa drugo osim da ih oslobodi straha da će jednog dana, ne daj Bože, oboljeti od ove maligne bolesti“, rekao je Vranić.

www.tvsa.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa